Blair se zastal ministryně podezřelé z prospěchářství

07.03.2006
Tessa Jewellová včera mohla mít pocit, že se to daří. Rozdávala v parlamentu úsměvy na všechny strany. Povzbudit ji mohla i podpora, kterou vyslovil premiér Tony Blair.

V tom příběhu nechybí podezřelá konta, vážná obvinění ani podezřelé šestimístné částky. V úloze podezřelé političky se ocitla britská ministryně kultury Tessa Jowellová, blízká spojenkyně Tonyho Blaira.
Co se odehrálo: jedenašedesátiletý právník David Mills, manžel Jowellové, přijal dar ve výši 344 tisíc liber, který se mu výborně hodil: zaplatil jím splátku za svůj komfortní dům na severu Londýna.

Mills ale dosud uspokojivě nevysvětlil, odkud peníze vlastně pocházejí. Nevyvrátil tedy podezření, že mohly přijít od italského premiéra Silvia Berlusconiho. Italšská justice vyšetřije podezření, že částka přišla výměnou za Millsovo křivé svědectví v Berlusconiho finančních causách.
Jak skončí celá záležitost pro Millse, ještě není jasné. Už nyní ale učinila Jowellová vše pro to, aby se jí věc co nejméně dotkla. Minulý týden zvládla první krok: vyšetřovací komise konstatovala, že ministryně o podezřelé částce neměla žádné tušení. Zbývá jí tedy už jen zahladit politické šrámy, které jí podezření způsobilo.

Tessa Jewellová včera mohla mít pocit, že se to daří. Rozdávala v parlamentu úsměvy na všechny strany. Povzbudit ji mohla i podpora, kterou vyslovil premiér Tony Blair.
Jewellová ovšem podnikla i další krok: rozloučila se se svým manželem. Její přátelé novinářům opakovali, že její rozhodnutí nemělo nic do činění s právě probíhající aférou. Tuto verzi potvrdil osobně i David Mills v rozhovoru pro pondělní Timesy.

„Myšlenka, že by se dva blízcí lidé mohli rozloučit z podobně zištných důvodů – tak se přece lidé nechovají,“ prohlásil.
Věřil mu ale zřejmě jen málokterý Brit.

Sdílet tento příspěvek