Protesty ve Francii míří proti změnám

20.03.2006
Francouzi opět prokázali výjimečný apetýt pro dramatické protestní akce. Není to ale revoluce. Desetimiliónová rebelie z května 1968 se nekoná.

Francouzi opět prokázali výjimečný apetýt pro dramatické protestní akce. Není to ale revoluce. Desetimiliónová rebelie z května 1968 se nekoná. Tehdy vyrazili studenti do ulic v Latinské čtvrti s romantickými ideály o sociálních změnách. Teď je to jinak: statisíce Francouzů demonstrují jen proto, že si přejí změn co nejméně.

Zachovejte výhody

„Pořád jenom posloucháme, že Francouzi projevují malou vůli k reformám,“ řekl agentuře Reuters Regis Azoulay, jeden z demonstrantů. „Souhlasím, že změny jsou potřebné, vláda je ale napřed měla s lidmi projednat,“ shrnul názor, který sdílí značná část Francouzů. Dokonce i bývalý neogaullistický ministr Patrick Devedjian uvedl, že vláda zvolila „vcelku dobrodružnou cestu“.

Vláda nic nevysvětlila

„Francouzské politické elity se předháněly v propagandě proti svobodnému trhu, když sledovaly jen krátkodobé politické zájmy,“ uvedl guvernér polské centrální banky Leszek Balcerowicz. „Politici bombardovali veřejnost propagandistickými vzkazy, odvozenými z marxismu – těžko tedy mohou být překvapeni, když teď lidé odmítají jakékoli reformy.“
Odpor vůči opatrným vládním krokům proto roste: poslední průzkum veřejného mínění citovaný listem Le Parisien vypovídá o tom, že proti zákonu už se staví 68 procent Francouzů.

Unavená společnost

Co tedy s tím? Většina expertů se shoduje, že úprava rigidního trhu práce je – vzdor vášnivým protestům – jen malým užitečným krokem. To nemůže pomoci zvrátit hrozivý nepoměr: před třiceti lety nalezlo uplatnění 70 procent absolventů univerzit, dnes jenom 53 procent. Školy chrlí diplomované odborníky, pro které není práce.
Protesty navíc přicházejí ve chvíli, kdy je vláda pod značným tlakem. Premiér Domnique de Villepin, který se netají ani prezidentskými ambicemi, nastoupil před deseti měsíci po krachu referenda o euroústavě. Za odmítnutím stály mimo jiné obavy Francouzů z laciné pracovní síly z nových členských zemí unie.

Evropa zpozorněla

Sdílet tento příspěvek