Evropa Prodiho vítězství vítá, ale velmi opatrně

13.04.2006
Řada státníků už blahopřála Romanovi Prodimu k vítězství, další však mlčí a čekají, jak dopadne pře o definitivní výsledek.

Evropští představitelé a politici zatím reagují zdrženlivě na výsledky italských voleb. Řada státníků už blahopřála Romanovi Prodimu k vítězství, další však mlčí a čekají, jak dopadne pře o definitivní výsledek. Politologové jednoznačně oslavují pravděpodobný odchod Silvia Berlusconiho do opozice, Prodimu však nepřisuzují valné šance na úspěch vzhledem ke složení jeho koalice Jednota.

Itálie s Prodim v čele „sehraje zásadní roli při oživování Evropské unie“, uvedla francouzská ministryně pro evropské záležitosti Catherine Colonnová. Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker předpověděl, že taková vláda „bude velmi otevřeně proevropská“. Předseda ústavního výboru Evropského parlamentu Jo Leinen (německá SPD) se radoval, že „toto vítězství vnese nového ducha do evropské politiky“.

Podle šéfa Evropské komise José Barroso vyzdvihl především Prodiho oddanost EU. Zároveň ovšem diplomaticky připomněl „vynikající a plodnou“ spolupráci s dosavadním premiérem Silviem Berlusconim.

Bush i Blair mlčí

Pozorovatelé v Bruselu si všimli, že ačkoli řada levicových, ale i pravicových vlád Prodimu blahopřála, britský premiér Tony Blair se neozval, ostatně stejně jako americký prezident George Bush. Berlusconi dával často na odiv své vynikající osobní vztahy s oběma politiky, kteří ho navštívili v jeho sídle na Sardinii.

Itálie je považována za „nemocného muže“ EU. Její ekonomické výsledky ji pravidelně řadí mezi země, jež porušují pravidla eurozóny; politicky je velmi málo vidět, ačkoli patří mezi šestici „mocností“ v rámci unie.
„Je pozoruhodné, v jaké hospodářském marasmu se Itálie ocitla, ačkoli v čele stál člověk, který je pravicovým podnikatelem,“ podivil se Guillaume Durand z bruselského Střediska evropské politiky. „Od vzniku evropských společenství v roce 1957 nebyla Itálie nikdy tak slabá, tak málo uznávaná v Evropě i ve světě. To, že se Berlusconi objímá s (Georgem) Bushem nebo s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem ještě neznamená, že si ho tito politikové váží.“

Durand upozornil, že italští podnikatelé si vůbec nerozumí s populistou Berlusconim, nefandí ale ani Prodimu, který s sebou přivádí do vlády obávané komunisty. Podnikatelé jsou rozpačití, ačkoli prý mírně převládá touha po změně, po vystřídání politiky ve formě představení něčím normálnějším.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek