Premiéra Blaira sužují prohřešky jeho ministrů

27.04.2006
Tony Blair teď musí uhlazovat dvě vážné aféry, které míří na členy vlády. Navíc v krajně nevhodný čas. Příští týden čeká zemi důležité měření sil, místní volby.

Jako by britskému premiérovi chyběly starosti v době, kdy jeho strana má nejnižší voličské sympatie za uplynulých devatenáct let. Tony Blair teď musí navíc uhlazovat dvě vážné aféry, které míří na členy vlády. Navíc v krajně nevhodný čas. Příští týden čeká zemi důležité měření sil, místní volby.

Labouristický ministr vnitra Charles Clarke, Blairův klíčový spojenec, odolává tlaku, aby rezignoval. Jeho úřad totiž nezvážil možnost deportace více než tisíce zahraničních vězňů, mezi nimiž byli vrazi, násilníci a pedofilové.
Tři stovky jich byly propuštěny i loni, poté, co ministerstvo mělo přijmout kroky k nápravě. Ministr přitom původně tvrdil, že se jednalo o „menší počet“. Lidé z jeho ministerstva nyní uvedli, že nemají představu, kde se 1023 propuštěných vězňů nachází. Ministr Clarke připouští, že jde o vážný problém.

„Obavy, možná hněv, který budou lidé cítit, je pochopitelný,“ uvedl. V rozhovoru pro BBC vysvětlil, že pochybení způsobila nedostatečná komunikace na jeho ministerstvu. Prohlásil, že nabídl Blairovi rezignaci. Premiér ji nepřijal a ministra v parlamentu hájil.
Vzápětí si musel prohlížet obsáhlou reportáž v listu Daily Mirror, která se zabývala milostnou aférou sedmašedesátiletého místopředsedy vlády Johna Prescotta s jeho sekretářkou.

„Mluvil jsem o tom se svou ženou Pauline, kterou ta zpráva zničila,“ citovala Prescotta agentura Reuters.
Také Prescott je pro Blaira nezastupitelným spojencem. Představuje důležité spojení mezi levicí starého střihu a Blairovou moderně pojatou stranou. Premiér tuto aféru nekomentoval. „Je to jeho soukromá záležitost,“ uvedl stručně Blairův úřad.
Před pár týdny se britské listy věnovaly ministryni Tesse Jowellové, jejíž manžel je v Itálii vyšetřován kvůli podezření z korupce.

Prohřešky ministrů výčet Blairových problémů nekončí. Kritici mu vyčítají i špatný stav zdravotnictví, školství či železnic.

Autor: (sla)

Sdílet tento příspěvek