Francie předložila plán na oživení Evropy

27.04.2006
Mezi stěžejní body francouzského plánu patří omezení práva veta členských zemí v některých oblastech soudní a policejní spolupráce a sociální politiky.

Francouzská vláda předložila rakouskému předsednictví Evropské unie tzv. plán na oživení, který přispět k ukončení krize, do které EU dostala po loňských neúspěšných referendech o evropské ústavní smlouvě ve Francii a Nizozemsku. Zamítnutí dokumentu v obou zemích vedlo evropské lídry k vyhlášení „období reflexe“, jehož první fáze by měla být vyhodnocena na červnovém summitu.

Mezi stěžejní body francouzského plánu patří omezení práva veta členských zemí v některých oblastech soudní a policejní spolupráce a sociální politiky.
Plán uvádí, že navrhuje zlepšení fungování institucí EU na základě stávajících smluv. Přitom vybírá určité oblasti, kde přechod k hlasování kvalifikovanou většinou navrhovala ústavní smlouva. Přes názor některých členských zemí, především Německa a Španělska, ale i Polska, že metoda vybírání třešniček na dortu by neměla být použita, navrhuje francouzská vláda tento postup.

Hlavní oblastí, kde Francie navrhuje omezení jednomyslnosti, je justiční a policejní spolupráce, a to konkrétně v oblasti boje proti organizovanému zločinu – pašování zbraní drog a lidí a boje proti terorismu. Dále v oblasti sociální politiky, konkrétně v oblasti ochrany pracovníků, zastoupení a kolektivní ochrany zájmů zaměstnanců. Dalším nápadem, který Paříž z ústavní smlouvy vybírá, je větší zapojení národních parlamentů, posílení role vysokého přestavitele pro SZBP Javiera Solany a akceschopnosti Unie navenek a lepší koordinace hospodářských politik.

Francie svůj plán předložila v předvečer konání semináře o budoucnosti EU, který se ve čtvrtek a pátek koná v belgickém Lanařenu.

Autor: rai-ihned, EUobserver

Sdílet tento příspěvek