Britská Labouristická strana utrpěla v místních volbách drtivou porážku

05.05.2006
Vládní strana premiéra Blaira ztratila v místních radách přes 250 křesel. Naproti tomu opoziční konzervativci ve volbách výrazně posílili a výsledky jsou pro ně triumfem.

Britská Labouristická strana premiéra Tonyho Blaira utrpěla ve čtvrtečních místních volbách v Anglii poprvé po deseti letech zdrcující porážku. Naproti tomu opoziční konzervativci ve volbách výrazně posílili a výsledky jsou pro ně triumfem. Konzervativci dosáhli nejlepšího výsledku od roku 1992.

Voliči vybírali 4360 členů 176 místních rad, včetně 32 londýnských. Zatímco všude se volila jen třetina zastupitelstva, v Londýně se střídají všichni místní zástupci. Volební výsledky nejsou ještě úplné. Nicméně z již vyhlášených výsledků vyplývá, že labouristé ztratili v místních radách přes 250 křesel.

Předběžné volební výsledky tak vyplňují předvolební průzkumy, které porážku vládní strany předpovídaly. Podle vedení Labouristické strany jsou výsledky voleb špatné, ale ne tak hrozné, jak vyplývalo z předvolebních průzkumů. Premiér Tony Blair nemá v úmyslu, i přes špatný volební výsledek, odejít z funkce. Naopak hodlá přistoupit k reorganizaci vlády, jež by měla být provedena ještě dnes.

Jeho konzervativní oponent David Cameron, pro něhož byly volby i osobním triumfem, však řekl, že na místě není změna ve vládě, ale její střídání. Příští parlamentní volby budou zřejmě až v roce 2009. Zklamáním jsou zatím výsledky pro třetí opoziční stranu, liberální demokraty, kteří sice několik křesel získali, ale podstatně méně, než doufali. Místní volby podle očekávání přinesly nová křesla některým menším stranám. Vedle Zelených je to i extremistická Britská národní strana BNP, kterou hlavní strany shodně označují za fašistickou.

Autor: rai-ihned, Reuters

Sdílet tento příspěvek