Britská vláda prodělala kvůli volební porážce zásadní změny

05.05.2006
Po prohraných volbách přišli o místo v britské vládě minisři zahraničí, vnitra a obrany.

Britský ministerský předseda Tony Blair dnes vyměnil ministry zahraničí, vnitra a obrany. Zahájil tak rozsáhlou reorganizaci vlády, kterou reaguje na čtvrteční prohrané místní volby a na rostoucí nespokojenost s jeho působením ve funkci.

O nynější místo přišel ministr zahraničí Jack Straw a Blair naopak zřídil nový kabinetní post ministra pro Evropu, který svěřil bývalému ministru obrany Geoffu Hoonovi. Novou ministryní zahraničí by se měla stát Margaret Beckettová.
Ministr vnitra Charles Clarke odchází kvůli skandálu kolem nedeportovaných zahraničních vězňů z vlády úplně a jeho nástupcem se stane dosavadní ministr obrany John Reid. Reidovo křeslo převezme Des Browne, který byl jedním z náměstků ministra financí Gordona Browna.

Reorganizace vlády se očekávala. Překvapením je ale její rychlost a její rozsah. Mezi ministry, kteří dosud byli k premiérovi předvoláni, a o nichž se tedy očekává, že se změní jejich pravomoci, byl i vicepremiér John Prescott, který má za sebou milostnou aférou se sekretářkou. Premiérův mluvčí oznámil, že Prescott si křeslo ponechá, ale novináři očekávají, že přijde o kompetence.

Předvolán byl dnes i Straw, který z premiérova sídla v Downing Street odcházel viditelně zklamán. Britští novináři neočekávají, že byl z vlády propuštěn, ale patrně dostal náhradou za ministerstvo zahraničí křeslo, s nímž není spokojen. Straw byl dříve ministrem vnitra a ve své funkci ministra zahraničí byl jedním z nejpevnějších spojenců ministerského předsedy, pokud šlo o válku v Iráku.

Pokud se potvrdí zprávy, že Evropa dostane vlastního kabinetního ministra, bude to pro britskou vládu zásadní přeměna. Tento resort zatím patřil náměstkovi, který byl podřízen ministru zahraničí.

Související články:
Britská Labouristická strana utrpěla v místních volbách drtivou porážku

Autor: dpo-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek