Blair: Neřeknu, kdy odejdu

09.05.2006
Britský premiér Tony Blair odmítl po drtivé porážce labouristů v místních volbách odstoupit a předat vedení strany i vlády svému nástupci Gordonu Brownovi. K odchodu ho vyzvala i část poslanců jeho strany.

Britský premiér Tony Blair odmítl po drtivé porážce labouristů v místních volbách odstoupit a předat vedení strany i vlády svému nástupci Gordonu Brownovi. K odchodu ho vyzvala i část poslanců jeho strany.
Včera Blair potvrdil, že chce pokračovat v reformách. Nástupci předám úřad dostatečně včas před příštími volbami, řekl premiér a potvrdil, že nástupcem bude dosavadní ministr financí Brown.

Blair přitom v místních volbách utrpěl nejdrtivější volební porážku za celou dobu, kterou strávil v politice. Jeho labouristé přišli o více než 300 míst na radnicích a celkově skončili až na třetím místě za opozičními konzervativci a Liberálními demokraty.
Premiér loni slíbil, že stranu už nepovede do svých čtvrtých parlamentních voleb, které se čekají v roce 2008 nebo 2009.
Premiérovi oponenti tvrdí, že se mu strana rozpadá pod rukama. Přes padesát labouristických poslanců proto o víkendu podepsalo výzvu Blairovi, aby stanovil časový plán předání funkce Brownovi. Právě na podpoře labouristů a jejich jednotě nyní podle pozorovatelů závisí Blairův osud.

Brown sám proti Blairovi otevřeně nevystoupil. Po volbách jen prohlásil, že je třeba stranu obnovit a vdýchnout do ní nový život. Britská média ovšem včera také uvedla, že dopisu rebelujících poslanců vyjádřil Brown alespoň tichou podporu.

Blair udeřil první

Kritikům ale ani rozsáhlá vládní rošáda nestačí. Blair jen přerovnává lehátka na palubě Titaniku, a přitom je potřeba nového kormidelníka, prohlásil například bývalý člen vlády Frank Dobson.
Voliči Blaira trestali za to, že nenaslouchá jejich obavám z oslabování sociálního zabezpečení i občanských svobod. A také ho stále ještě viní, že zatáhl Británii do nepopulární války v Iráku.

Test nových vůdců

Konzervativci sice nezískali radnice ve velkých městech ve střední a severní Anglii jako například Manchester, Liverpool nebo Newcastle, ale přesto se jejich vůdci podařilo ziskem mnoha nových hlasů kritiky umlčet.
O něco méně mohl po volbách slavit nový vůdce Liberálních demokratů Menzies Campbell. Ani on nedokázal přivést stranu k průlomu, ve který doufají její příznivci, a který se nepodařil jeho předchůdci Charlesi Kennedymu. Ten odstoupil z funkce kvůli potížím s alkoholem.

Související články:
Vojtěch Ripka: Blair prohrál. A hned toho využil
Britská vláda prodělala kvůli volební porážce zásadní změny

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek