Boj o prezidenta Itálie skončil patem. Zatím

09.05.2006
První kolo voleb nového prezidenta italské republiky skončilo nerozhodně a celá záležitost se vyvinula ve velmi složitou a nepřehlednou šachovou partii.

Hlava státu je volena na společném zasedání obou komor parlamentu, společně se zástupci 20 regionů. Vzhledem k tomu, že italská levice kontroluje většinu krajů, nová vládní většina Romana Prodiho disponuje pohodlnou většinou, nicméně nemá k dispozici dvě třetiny hlasů, které ústava předepisuje pro první tři kola hlasování.
Od čtvrtého kola, které by se mělo konat ve středu, však postačí prostá většina.

Oboustranná neústupnost

Silvio Berlusconi již několik dní prohlašuje, že prezident republiky musí být garantem práv všech občanů, tedy i pravice, která v dubnových parlamentních volbách získala téměř polovinu hlasů. Dodává, že kandidáti vycházející z řad Demokratické levice, nejsilnější strany Prodiho vládní většiny, jsou neokomunisté, a proto nemohou takové záruky poskytnout.

To byl také důvod, pro který Berlusconi a jeho spojenci okamžitě zamítli prvního kandidáta navrženého Prodim, bývalého premiéra a předsedu Demokratické levice Massima D’Alemu. Dodávají, že levice již obsadila posty předsedů obou sněmoven parlamentu, utvoří vládu a zvolení levicového prezidenta by dle nich nebezpečně posunulo politickou rovnováhu země doleva.

Nelze zapomenout ani na to, že italský prezident je předsedou samosprávného orgánu italské justice, a to má vzhledem k neustálým Berlusconiho problémům se zákonem svůj význam.
Berlusconi a jeho spojenci se proto pokusili nalomit jednotu levice navržením centristických či neutrálních kandidátů. Pokus se ale nezdařil.

Převaha levice je jasná

Giorgio Napolitano bezpochyby dává záruku nadstranického vedení státu. Jeho nevýhodou je vysoký věk. Nicméně Itálie má za sebou měsíce nevybíravé volební kampaně, nový prezident musí okamžitě designovat nového premiéra a vláda musí přijmout naléhavá hospodářská opatření, o která je žádá Brusel i Mezinárodní měnový fond.
Bez ohledu na hluboké rozpory bude proto italský prezident zvolen nejspíš již zítra.

Související články:
V Itálii startují prezidentské volby

Autor: Josef Kašpar

Sdílet tento příspěvek