Novým italským prezidentem je Napolitano

10.05.2006
Novým italským prezidentem byl podle světových agentur zvolen kandidát italské levice Giorgio Napolitano.

Novým italským prezidentem byl dnes volen kandidát italské levice, bývalý komunista Giorgio Napolitano. Ve čtvrtém kole volby získal podporu 543 hlasů sboru volitelů ze 1009. Oznámil to předseda Poslanecké sněmovny Fausto Bertinotti.

Napolitano dlouhá léta působil jako vysoký představitel italských komunistů a pak jejich pokračovatelů Levicových demokratů. Je doživotním senátorem.

Zvolení Napolitana se očekávalo. Na rozdíl od předešlých tří kol, kdy bylo pro úspěšnou volbu zapotřebí dvoutřetinové většiny, stačila při dnešním čtvrtém hlasování prostá většina.

Jsem velmi spokojen. Lituji jen, že Dům svobod (pravicová koalice) nepochopil, že Napolitano bude skutečně prezidentem všech Italů, prohlásil Prodi.
Pokud jde o novou italskou vládu, Prodi vyjádřil názor, že bude pověřen jejím sestavením příští týden v úterý nebo ve středu. Hlasování o důvěře by se podle něho uskutečnilo v Senátu příští týden ve čtvrtek nebo v pátek a v Poslanecké sněmovně další týden, nejpozději do úterý 23. května.

Zvolení Giorgia Napolitana bylo posledním institucionálním krokem před jmenováním nové vlády Romana Prodiho, který těsnou většinou vyhrál volby z 9. a 10. dubna. Mandát současného prezidenta Carla Azeglia Ciampiho vyprší 18. května.

Související články:
Boj o prezidenta Itálie skončil patem. Zatím
V Itálii startují prezidentské volby

Autor: jos-iHNed

Sdílet tento příspěvek