Prodi vytvořil vládu, slibuje jednotu

18.05.2006
Lídr vítězné levicové koalice z dubnových voleb Romano Prodi představil novou vládu: zavázal se ztišit napětí, které ovládlo italskou politiku po nejtěsnějším hlasování v historii země.

Lídr vítězné levicové koalice z dubnových voleb Romano Prodi představil novou vládu: zavázal se ztišit napětí, které ovládlo italskou politiku po nejtěsnějším hlasování v historii země.
Šestašedesátiletý Prodi, bývalý předseda Evropské komise, věří, že jeho tým vydrží celé pětileté období.
Není to soubor jednotlivců, ale skutečný tým, prohlásil Prodi, když včera skládal přísahu do rukou italskému prezidentu Giorgiovi Napolitanovi.

Nový kabinet má mimo premiéra 25 ministrů, z toho šest žen – tedy na italské poměry výrazný počet. Bližší pohled je ale jiný: s výjimkou Livie Turco z Demokratické levice, která povede resort zdravotnictví, nebude mít žádná z ministryň skutečně vlivnou pozici.
Ekonomičtí experti oceňují, že Prodi si podle všeho při formování vlády uvědomil, jaké stojí před chřadnoucí zemí závažné ekonomické výzvy.

Zajistil, aby rozhodující hospodářské resorty byly v rukou jemu blízkých odborníků, zastánců nevyhnutelných reforem. Tedy lidí, kteří by měli být zárukou, že nová vláda bude respektovat závazky přijaté v rámci EU i Mezinárodního měnového fondu. Musí vyvrátit obavy, že jeho tým vychýlí politiku příliš doleva.
Šéf vítězné koalice přitom musel brát zřetel i na to, aby zajistit odpovídající vliv oběma stranám, které jsou součástí jeho hnutí. Tedy Demokratické levici (Olivovník) i centristům, jejichž strana se jmenuje Margherita (Kopretinka).
Obě strany mají ve vládě posty vicepremiéra.

Jako ekonom si ale také zajistil, aby rozhodující hospodářské resorty byly v rukou jemu blízkých odborníků, zastánců nevyhnutelných reforem. Tedy lidí, kteří by měli být zárukou, že nová vláda bude respektovat závazky přijaté v rámci EU i Mezinárodního měnového fondu. Musí vyvrátit obavy, že vychýlí politiku příliš doleva.
Příznivce reforem nejvíce uklidnilo jmenování Tommasa Padoa Schioppy ministrem ekonomie.

Nový muž v čele klíčového resortu, šestašedesátiletý Schioppa, není členem parlamentu. Studoval v Itálii i v USA, po mnoho let vykonával významné vedoucí funkce v italské centrální bance a pět let byl členem direktoria evropské centrální banky v německém Frankfurtu. Je zastáncem liberalizace italské ekonomiky a otevřeného přístupu k trhu, podle vzoru, který byl úspěšně aplikován ve Velké Británii či Nizozemí.
V této věci nalezne podporu ministra průmyslu Gianni Bersaniho, který tuto funkci již vykonával v minulosti a který se jako jediný v Itálii pokusil narušit kastovní systém svobodných povolání.

Stejnou logiku má i jmenování Antonia di Pietra ministrem pro infrastruktury. Di Pietro, bývalý státní zástupce na milánské prokuratuře, byl svého času jedním z hlavních aktérů akce čistých rukou, která otřásla zkorumpovaným systémem italských politických stran. Jeho strana, Itálie hodnot, sice dosáhla při volbách jen 2,5 procenta hlasů. Jeho jmenování ale znamená, že boj proti korupci ve veřejných zakázkách by měl být velmi intenzívní.

Ministrem zahraničí se stal bývalý levicový premiér Massimo D’Alema, realistický politik, který v době, kdy vedl vládu, intenzívně a úspěšně spolupracoval s administrativou Billa Clintona. Nicméně je pravděpodobné, že italská politika se vrátí k tradiční úzké spolupráci s Paříží a Berlínem.
Důležitým vzkazem pro Evropu je i další důvěrně známé jméno: bývalá evropská komisařka Emma Boninová se stala ministryní pro otázky evropské integrace.

Související články:
Berlusconi končí, Prodi prosadil své lidi
Prodi vyhrál, Berlusconi chce přepočítat hlasy
Podle Prodiho bude prioritou Itálie Evropa

Autor: Josef Kašpar

Sdílet tento příspěvek