Nizozemce dělí spor o Hirsi Ali

19.05.2006
Holandští zákonodárci na ni naléhají, aby vzala zpět své rozhodnutí zbavit občanství svou stranickou kolegyni – političku somálského původu Ayaan Hirsi Ali, která proslula nekompromisní kritikou militantního islámu.

Nizozemská ministryně pro imigraci Rita Verdonková, ambiciózní politička, která se chce stát kandidátkou liberální strany VVD na premiérský post, řeší vážné dilema.
Holandští zákonodárci na ni naléhají, aby vzala zpět své rozhodnutí zbavit občanství svou stranickou kolegyni – političku somálského původu Ayaan Hirsi Ali, která proslula nekompromisní kritikou militantního islámu.
Šestatřicetiletá Hirsi Ali v úterý uvedla, že rezignuje na svůj poslanecký mandát. Reagovala tak na slova Verdonkové, podle které hrozí Hirsi Ali ztráta nizozemského pasu. Ta totiž lhala o své minulosti, když před čtrnácti lety v zemi žádala o politický azyl.

Následoval prudký spor, který dokonale rozdělil zemi. Podle průzkumu 49 procent dotázaných nekompromisní rozhodnutí Verdonkové podpořilo. Podle těchto lidí musí pravidla platit pro všechny bez výjimky.
Ovšem 43 procent Holanďanů vyslovilo opačný názor – raději by Hirsi Ali prohřešek odpustili. Říkají, že odchod Hirsi Ali do Spojených států zemi ochudí a v konečném důsledku povzbudí muslimské extremisty, kteří jí dlouhé roky vyhrožovali smrtí.

Deník NRC-Handelsblad obvinil v redakčním komentáři Verdonkovou, že poškodila vážným způsobem reputaci země, když odmítla tolerovat provinění Hirsi Ali. List upozorňuje, že uvedení nepravdivých údajů v žádosti o azyl není nového data, Somálka se k němu přiznala už v roce 2002. Čerstvou diskusi na toto téma odstartovala až televizní reportáž, která se k problému vrátila.

Holanďané tak sledují se zájmem politické drama, které odráží rozpolcenost země, která byla kdysi pokládána za příklad stability a tolerance. Dělící linie sporu nevedou jen parlamentem, který zasedal ve středu deset hodin. Rozpolcená je i samotná strana VVD. „Naši poslanci jsou otřesení, rozhněvaní a smutní,“ řekl jeden z liberálů Willibrord van Beek.
Rozhodnutí, zda si strana vybere „železnou“ ministryni Verdonkovou do čela stranické kandidátky pro volby v příštím roce, už je totiž za dveřmi. Kandidatura se musí vyřešit do konce měsíce. Poslední průzkum naznačil, že podpora Verdonkové v posledních dnech strmě poklesla, těžil z toho především její rival Mark Rutte.

Mnozí poslanci obvinili Verdonkovou, že sleduje jen úzce osobní politické zájmy. Ministryně, která se dostala ve své straně do značné izolace, nakonec ustoupila. Slíbila, že rozhodnutí odejmout občanství Hirsi Ali přehodnotí.
Současně se tedy ukázalo, jakou silnou pozici si Hirsi Ali v šestnáctimiliónové zemi vytvořila. Pro většinu lidí zůstává respektovanou osobností, bojovnicí za práva muslimských žen.

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek