Německo: stávka skončila kompromisem

22.05.2006
Představitelé odborů a zaměstnavatelů, tedy jednotlivých spolkových zemí, se v pátek po dvoudenním vyjednávání dohodli na kompromisní dohodě o výši platů a délce pracovní doby.

Největší stávka v německém veřejném sektoru za poslední desetiletí skončila. Představitelé odborů a zaměstnavatelů, tedy jednotlivých spolkových zemí, se v pátek po dvoudenním vyjednávání dohodli na kompromisní dohodě o výši platů a délce pracovní doby.
Lékaři veřejných nemocnic však dohodu odmítli a hodlají dál vyjednávat odděleně.

Stávka zaměstnanců služeb tedy trvala 14 týdnů. V době největších protestů stávkovaly desetitisíce zaměstnanců. V některých městech se hromadily neodklízené odpadky, byly zavřené školky a nemocnice odkládaly operace. V posledních týdnech ale protesty ztrácely na síle. Slábla i podpora veřejnosti.
Konflikt začal v únoru, když zaměstnanci odmítli plány úřadů na zvýšení pracovní doby z 38,5 hodiny týdně na 40 – bez odpovídajícího zvyšování platů. Představitelé odborů nakonec souhlasili s pružnějšími pravidly, která platí pro 14 ze 16 spolkových zemí – dohoda se netýká Berlína a Hesenska.

„Jednání probíhala konstruktivním způsobem, protest skončil úspěšně,“ prohlásil šéf odborů Ver.di Frank Bsirske.
Pracovní doba se bude pohybovat mezi 38,5 a 40 hodinami týdně v závislosti na výši platu. Zaměstnanci ve východních spolkových zemích budou pracovat 40 hodin týdně, v západních zemích bude pracovní týden kratší. Zvýšení platů o 2,9 procenta nepřijde dříve než v roce 2008. V západních spolkových zemích od 1. ledna, na východě Německa od 1. května.
Většině zaměstnanců bude pracovní doba mírně prodloužena. Kompenzováno to bude třemi jednorázovými příplatky v nejbližších dvou letech, které se budou pohybovat od 50 do 450 eur.

Autor: sla,Reuters

Sdílet tento příspěvek