„Haiderův muž“ Westenthaler a jeho strana čekají na šanci

26.05.2006
Bývalá hvězda a enfant terrible rakouské politiky Jörg Haider, kdysi populární vůdce ultrapravicové Strany svobodných (FPÖ), se opět jednou pokouší zachránit svoji mizející oblíbenost a vrátit se na politickou scénu.

Bývalá hvězda a enfant terrible rakouské politiky Jörg Haider, kdysi populární vůdce ultrapravicové Strany svobodných (FPÖ), se opět jednou pokouší zachránit svoji mizející oblíbenost a vrátit se na politickou scénu. Ale jako tolikrát v minulosti nikoliv přímo, nýbrž opět zprostředkovaně: prostřednictvím kdysi zavrženého, nyní na milost vzatého staronového „objevu“ Petra Westenthalera.

Haider byl v 90. letech nucen odstoupit z funkce korutanského hejtmana poté, co veřejně pochválil „řádnou pracovní politiku“ třetí říše; rakouský prezident Thomas Klestil ho odmítl jmenovat do koaliční vlády s Lidovou stranou (ÖVP). Politik, který byl znovu zvolen korutanským hejtmanem, načež rezignoval na funkci předsedy FPÖ, aby se vnitrostranickým pučem opět dostal do jejího vedení, a který se před rokem otočil k FPÖ zády a založil novou stranu, Hnutí za obnovu Rakouska (BZÖ), se znovu pokouší ovlivnit rakouskou politickou scénu.

Ne že by se byl Haider z politické scény někdy doopravdy stáhl. I jako „řadový člen“ té které strany vždy na dálku jmenoval a odvolával své ministry – za posledních šest let trvání koalice s ÖVP vystřídal více než deset ministrů a státních tajemníků. Z dalekých Korutan neustále informuje svého partnera-nepartnera ve vládní koalici, kancléře Wolfganga Schüssela, jak „jeho“ ministři budou či nebudou hlasovat a s čím budou či nebudou souhlasit.

„Nevděční“ svobodní

Po dlouhém hledání volebního lídra BZÖ do podzimních voleb padla volba na Westenthalera, který jako vedoucí parlamentní frakce FPÖ v první koalici s ÖVP proslul zejména svou nevybíravou a demagogickou rétorikou. Mnozí členové parlamentu, včetně koaličních partnerů označili Westenthalerovy výstupy za to nejhorší, co rakouský parlament zažil od konce druhé světové války.

Westenthaler, který se po Haiderově partajním puči stáhl z politiky, působil dva roky v Rakouském fotbalovém svazu. Později odešel do podniku Magna austro-kanadského velkopodnikatele Franka Stronacha, kde našlo útočiště mnoho bývalých Haiderových spojenců, včetně nynějšího ministra financí Karla-Heinze Grassera.

Šedá eminence?

Autor: Jan Krčmář

Sdílet tento příspěvek