První „volební test“ nové vlády Prodi ustál

30.05.2006
Levice si již v prvním kole udržela kontrolu Říma a Turína. Starosta Věčného města Walter Veltroni, považovaný za pravděpodobného politického nástupce Romana Prodiho, obdržel 58 procenta hlasů a turínský starosta Chiamparini dokonce 60 procent.

Silvio Berlusconi při závěrečném předvolebním shromáždění v Neapoli prohlásil: Nastávající obecní volby budou pro Romana Prodiho oficiálním upozorněním, že jeho pobyt v úřadu předsedy vlády bude krátký. Z obecních voleb ve velkých italských městech, které se konaly v neděli a včera, a regionálních voleb na Sicílii vytvořil další referendum na téma já, nebo Prodi. Použil při tom dosti nevybíravých výrazů jako pánové z levice si musí dávat pozor, jinak my umírnění vyjdeme do ulic a půjdeme na Řím. Podle posledních ještě neoficiálních výsledků se mu tento záměr nezdařil a pravý střed utrpěl dosti vážnou politickou porážku.

Levice si již v prvním kole udržela kontrolu Říma a Turína. Starosta Věčného města Walter Veltroni, považovaný za pravděpodobného politického nástupce Romana Prodiho, obdržel 58 procenta hlasů a turínský starosta Chiamparini dokonce 60 procent. Zde se vítězství levice očekávalo, překvapení naopak vyvolaly výsledky v Neapoli a Miláně. Silvio Berlusconi považoval výsledek ve městě pod Vesuvem za otevřený a do tohoto města přijel během předvolební kampaně třikrát. Při kampani podpořil bývalého šéfa místní policie Malvana proti představitelce centristů Rose Russo Iervolino.

Z Neapole se také ozvala nejostřejší slova proti současné vládě a novému prezidentovi republiky. Podle posledních zpráv Iervolino patrně zvítězí již v prvním kole. Z politického hlediska je ale ještě důležitější výsledek v Miláně. Hospodářská metropole je již 15 let pevně v rukou Berlusconiho a jeho spojenců. I při nedávných parlamentních volbách zde pravice jasně zvítězila, a to vedlo magnáta a jeho spojence k názoru, že nejpokročilejší a nejbohatší část země je proti Prodimu.

Berlusconi kandidoval Letizii Morattiovou, která byla po pět let ministryní školství v jeho vládě. Výsledek hlasování je na vážkách a je pravděpodobné, že Morattiová i kandidát levého středu Ferrante budou muset absolvovat balotáž. Pravice patrně opět zvítězí, ale těsný výsledek je možné považovat za další porážku Berlusconiho, která přichází poté, co se Prodiho koalici podařilo prosadit své kandidáty jak do vedení obou komor parlamentu, tak do funkce prezidenta republiky. Političtí představitelé odmítli komentovat prozatímní výsledky, ale podle názoru politologa Giorgio Galliho je jasné, že Berlusconiho snaha zpolitizovat co nejvíce obecní volby, neměla tentokrát efekt a možná v některých případech měla dokonce negativní dopad.

Obecní volby probíhají podle většinového dvoukolového systému, v případě, že žádný z kandidátů nedosáhne v prvním kole absolutní většiny, koná se druhé kolo, ve kterém soutěží dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola. Tento systém zajistil stabilitu obecních správ.
Volební maratón v Itálii ale nekončí. Koncem června se bude konat referendum, při kterém se voliči mají vyjádřit o změně ústavy, kterou Berlusconiho koalice prosadila v parlamentu vloni na podzim.
Základem reformy je federalizace státu a značné posílení pravomocí premiéra. Prodi prohlásil, že zrušení této reformy je jednou z priorit jeho vlády.

Související články:
Prodi vytvořil vládu, slibuje jednotu
Podle Prodiho bude prioritou Itálie Evropa
Prodi zvítězil. Již definitivně

Autor: Josef Kašpar

Sdílet tento příspěvek