Blairův muž Prescott zůstává

01.06.2006
Nejprve to byla aféra se sekretářkou. Teď zase hra kroketu. Tedy přesněji, hra v nevhodnou dobu. Labouristický vicepremiér John Prescott musí pod palbou britských médií složitě vysvětlovat tyto aféry.

Nejprve to byla aféra se sekretářkou. Teď zase hra kroketu. Tedy přesněji, hra v nevhodnou dobu. Labouristický vicepremiér John Prescott musí pod palbou britských médií složitě vysvětlovat, zda byl dobrý nápad věnovat se této zábavě společenské smetánky ve chvíli, kdy měl oficiálně zastupovat nepřítomného premiéra Tonyho Blaira.
Jeho pozice přitom už beztak nebyla po milostném skandálu příliš pevná. Pro mnohé Brity bylo vůbec docela překvapivé, když jej při nedávné obměně vlády Tony Blair podržel ve funkci.

Ponechal Prescottovi, který včera oslavil 68. narozeniny, všechny výhody spojené s křeslem vicepremiéra, včetně luxusního bytu i ročního platu 133 tisíc liber. Jen velkou část jeho pravomocí převedl na Ruth Kellyovou, jež se stala ministryní pro místní rozvoj.
Blair, který pobývá na dovolené v Itálii, se za něj postavil i tentokrát. „John Prescott je velmi ceněný kolega,“ tlumočil za premiéra stanovisko kabinetu ministr obrany Des Browne. „Má velmi důležitou pozici, v samém středu vlády,“ citovala ministra agentura Reuters.

Řadoví labouristé hovoří zcela jinak. Podle nich se vicepremiér chová nezodpovědně. Někteří dokonce navrhli, aby John Prescott, který je i místopředsedou strany, složil funkci. Nezdá se jim navíc příhodné, aby čelný představitel jejich spíše levicově zaměřené strany pěstoval zábavu určenou majetným vrstvám. Mají rovněž pocit, že to premiér Blair se svou náklonností k Prescottovi přehání.
Vicepremiér, který opustil školu v patnácti letech, působil jako stevard a teprve později studoval Oxford, vždy přitahoval palcové titulky. Například tím, že v předvolební kampani v roce 2001 udeřil oponenta pěstí.

„K čemu je vlastně Prescott dobrý?“ shrnula výtky rozladěných straníků stanice BBC. Nabídla několik odpovědí. Především: je označován za Blairova „politického bodygarda“. Premiér se na něj může bezvýhradně spolehnout.
Dalším důvodem je jeho silná pozice u odborářů. Prescott se tak stal klíčovým politikem, který smiřuje odlišné proudy ve straně – levicověji zaměřené tradicionalisty s vyznavači Blairovy „třetí cesty“.
Mnozí zdůrazňují jeho úlohu v procesu, na jehož konci by premiérskou funkci měl od Blaira převzít dosavadní ministr financí Gordon Brown. Blair prohlásil, že opustí vysokou politiku spolu s Prescottem. Přesnější termín by mohl ohlásit na stranické konferenci v září.

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek