Francie: Favoritka levice boduje, ale štěpí vlastní tábor

07.06.2006
Dosud svatosvatý výdobytek francouzské levice je zpochybněn. Kriticky se k němu postavila Segolene Royalová, která má nejlepší vyhlídky, že by mohla příští rok jako kandidátka socialistů ve volbách porazit pravicového soupeře a vstoupit po Jacquesu Chirakovi do Elysejského paláce.

Dosud svatosvatý výdobytek francouzské levice je zpochybněn. Kriticky se k němu postavila Segolene Royalová, která má nejlepší vyhlídky, že by mohla příští rok jako kandidátka socialistů ve volbách porazit pravicového soupeře a vstoupit po Jacquesu Chirakovi do Elysejského paláce. „Pětatřicetihodinový pracovní týden vedl ke spektakulárnímu uvolnění pracovní doby a k její vysoké flexibilitě, která překračuje americkou úroveň,“ uvedla Royalová.

Nejnovější krok populární levicové političky je velice riskantní. Kritika pětatřicetihodinového pracovního týdne je zdůvodněna levicově, ale míří proti jednomu z největších sociálních opatření, které prosadila ještě levicová vláda Lionela Jospina. Její názor proto ocenili politici z řad pravice. „Máme radost, že pětatřicetihodinový pracovní týden je konečně pohřben,“ prohlásil mluvčí vládní strany UMP Luc Chatel.
V táboře levice političtí konkurenti Royalové dali zatím přednost mlčení. Ještě se nevyrovnali s jejím předchozím manévrem, kdy navrhla zpřísnit postup proti delikventům nebo vyhlásit dohled nad užíváním rodinných příspěvků u rodin, z nichž pocházejí mladí pachatelé trestných činů.

Takové kroky posilují pozici političky, která se v průzkumech veřejného mínění udržuje na vedoucích místech spolu s předpokládaným prezidentským kandidátem pravice, ministrem vnitra Nicolasem Sarkozym. Ze sondáže deníku Le Monde vyplývá, že více než polovina Francouzů názory Royalové v oblasti kriminality schvaluje. Tato podpora je dokonce větší u voličů pravice. V řadách levice se názory liší. Osmačtyřicet procent voličů socialistů uvedlo, že Royalová se vzdaluje „levicovým hodnotám“. Na možný rozkol u konkurence sází vládní strana. Premiér Dominique de Villepin prohlásil, že „socialisté nejsou schopni se dohodnout na žádném společném návrhu. Není tu cement, který by dokázal jejich kampaň spojit.“

Segolene Royalová, několikanásobná matka žijící léta spokojeně v nemanželském svazku s šéfem socialistů Francoisem Hollandem se vyhoupla do politické první ligy, když v regionálních volbách porazila tehdejšího premiéra JeanaPierra Raffarina. Royalová sice za sebou nemá silnou frakci uvnitř Socialistické strany, ale proti konkurentům z vlastního tábora má jednu výhodu – v průzkumech předstihuje všechny ostatní možné prezidentské levicové kandidáty o několik desítek procent.

Autor: Adam Černý

Sdílet tento příspěvek