Lotyšsko zpřísnilo podmínky pro udělování občanství

11.08.2006
Každý, kdo třikrát neprojde testem znalosti lotyšského jazyka, nemá naději na získání občanství. Mnozí to považují za příliš náročné a ponižující.

Skupiny Rusů, Bělorusů a Ukrajinců, které představují více než 20 procent současné populace Lotyšska, nevlastní státní občanství této země. Lotyšské úřady nezajímá ani to, že se tito lidé v Lotyšsku již narodili. Pokud neprojdou testem znalosti lotyšského jazyka a nesloží přísahu věrnosti lotyšskému státu, nemají na zisk občanství nárok.


Podle nově přijaté normy se proces naturalizace stane ještě obtížnějším. Za přísnost velmi kritizované jazykové testy jsou nyní ještě složitější a to se ještě další úpravy do konce roku chystají.


Tyto skupiny lidí tak nemohou volit, nemohou pracovat ve většině státních úřadů a nemají zaručen bezvízový vstup do zemí EU (kromě Estonska, Litvy a Dánska).


Mnozí rození obyvatelé Litvy, kteří stále nemají lotyšské občanství, považují jazykové testy za ponižující a mnozí z nich již pro svůj věk nejsou schopni test zvládnout.


Podobný problém řeší i Estonsko. Počet takovýchto ne-občanů přesahuje v obou zemích půl milionu.

Autor: jos-iHNed, Euractiv.sk

Sdílet tento příspěvek