Ségolene Royalová vyvolala mezi lidmi „Segománii“

21.08.2006
Až 4000 lidí se tlačily v malé francouzské vesnici, aby byly u toho, když francouzská prezidentská kandidátka zahajovala svou kampaň – stát se hlavou Francie jako první žena v moderních dějinách země.

Vzrušení kolem prezidentských ambicí Ségolene Royalové se o víkendu změnilo v Segománii, když se 4000 lidí tlačilo v malé vesnici v Burgundsku, aby ji spatřili, když zahajuje svou kampaň – stát se první ženou, která by vedla Francii v moderních dějinách.

Tři lidé byli lehce zraněni ve chvíli, kdy se davy lidí tlačily vpřed a rvaly se zároveň s televizními štáby, aby viděly příjezd populární političky do vesnice Frangy-en-Bresse na víkendový politický festival.

Třiapadesátiletá Royalová využila každoroční festival ve Frangy la Fete de la Rose, aby před lidmi přednesla obsáhlé prohlášení týkající se mimo jiné například jejích cílů a možného programu. Ve 45 minut trvajícím proslovu bývalá ministryně školství a zdravotnictví slíbila, že pokud bude ve správné situaci, bude se snažit vytvořit novou formu sociální politiky postavenou na individuální odpovědnosti a státním zabezpečení.

Royalová zasadila také tvrdý úder blízkovýchodní politice francouzského prezidenta Jacquese Chiraca, když řekla, že pokud si má Francie získat respekt světa, musí předvést také nějaké činy, nejen mluvit.

Tady ve Frangy chci apelovat na všechny, kdo chtějí změnu a chtějí, aby se Francie znovu postavila na nohy, aby přišli k volbám, řekla.

Autor: mab-iHNed,independent.co.uk

Sdílet tento příspěvek