Francii vzrušila tajemná aféra

22.08.2006
Ten příběh má v sobě vše, co chtějí slyšet Francouzi, ke konci prázdnin k smrti znudění nehybnou politikou – fotogenickou političku, dramatická obvinění i kontury záhadného skandálu.

Francii vzrušila tajemná aféra

Jaká jsou fakta: Ségoléne Royalová, nejvážnější prezidentská kandidátka opozičních socialistů, po návratu z dovolené zjistila, že její byt na pařížském předměstí Boulogne-Billancourt kdosi navštívil.

Informovala policii. „Nebyla to loupež, někdo systematicky prohledal byt, ale nic se z něj neztratilo,“ citovala třiapadesátiletou političku agentura AFP. „Vše bylo zpřeházené, věci vyházené ze skříní.“

Má prý podezření, že jí také odposlouchávali telefon. Oficiální trestní oznámení však nepodala a nepřála si věc zveřejnit. Proto ji rozladilo, když o případu informoval deník Le Figaro.

Royalová tvrdí, že za únikem informace stojí ministerstvo vnitra. Neboli jeho šéf a současně lídr pravicových neogaullistů Nicolas Sarkozy, který bude za osm měsíců velmi pravděpodobně hlavním rivalem Royalové v prezidentských volbách. Sarkozy únik informací ze svého úřadu vyloučil.

Roger Karoutchi, poslanec a blízký Sarkozyho spolupracovník, byl adresnější. Royalová prý ztrácí hlavu a její obvinění jsou výplodem čiré fantazie. „Paní Royalová jako obvykle kombinuje politiku s výjevy ze svého osobního života,“ prohlásil Karoutchi.

Royalová ale trvala na svém. „To je skandální, úřad ministra byl informován, přestože jsem žádala o diskrétnost,“ uvedla. Postěžovala si, že média zveřejnila případ dříve, než vše stihla vysvětlit svým čtyřem dětem.
Policisté zatím konstatovali, že v přízemí domu někdo rozbil okno. Podrobněji věc nekomentovali.

Podle kandidátky socialistů pro Elysejský palác jsou ale motivy jasné – pravice se snaží o špinavé triky, které by měly srazit její volební šance. Zatím si ovšem Royalová vede nad očekávání dobře.

Podle průzkumu voličských nálad, provedeného agenturou IFOP pro deník Ouest-France, vůbec poprvé získala nad Sarkozym převahu. Podpořilo by ji 55 procent dotázaných, Sarkozyho jen 42 procent.

Nová aféra naznačuje, že politické sezóna je opět v plném proudu. Ještě nedávno plnily stránky novin fotky Royalové s jejím druhem, šéfem socialistů Francoisem Hollandem. A Sarkozy, který čelí občasným pochybám o souladu ve svém manželství, nezůstával pozadu.

Oba politici jsou proto kritizováni, že kampaň vedou spíše prostřednictvím barevných magazínů, než aby se soustředili na své programy. Ve Francii dosud nikdy nehrál osobní život kandidátů v kampani takovou roli jako nyní.

„Oba úžasně využívají média,“ řekl listu Journal du Dimanche historik Denios Lefebvre. „Sugerují lidem, že přinášejí do politiky něco nového.“

Komentátoři očekávají, že tvrdé soupeření bude pokračovat i příštích osm měsíců, které zbývají do prezidentských voleb.
Royalová se snažila odpovědět kritikům, kteří ji charakterizují jako povrchní političku, na víkendové shromáždění socialistů v Burgundsku: věnovala se analýze vládní linie. Označila se přitom za dědičku Francoise Mitterranda. Podle jejího mínění se společnost polarizuje a potřebuje změnu.

„Francie nefunguje, to je zjevné,“ uvedla. „V roce 2007 chceme vidět Francii, která je znovu na nohou,“ dodala a vítězství v prezidentských volbách označila za morální povinnost socialistů.
Sarkozy jí odpověděl z návštěvy západofrancouzského Arcachonu.

„Paní Royalová vysílá do světa vzkaz, že přijmeme ilegální imigranty, že každý může přijít a je jedno, za jakých podmínek,“ napadl její přistěhovaleckou politiku.

Oba žhaví kandidáti jsou teprve na začátku a musí porazit případné soupeře ve své straně. Socialisté budou o kandidátech rozhodovat v listopadu, pravice v lednu.

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek