Merkelová hájí reformy

23.08.2006
Devět měsíců od vítězství ve volbách má německá kancléřka vážné starosti. Vytrvale klesá její popularita a trápí ji i nejednota ve vlastní straně.

Merkelová hájí reformy

Její křesťanští demokraté (CDU) cítí, že Německo stojí na rozcestí. Debatují o novém, zásadním programu, který by měla strana přijmout na sjezdu v příštím roce. Mnozí z nich proto na včerejším stranickém sjezdu přemlouvali Merkelovou, aby reagovala na klesající preference příklonem k sociálně citlivější politice, která by podle nich přirozeně navazovala na tradice strany.

To kancléřka, která stojí v čele velké koalice se sociálními demokraty (SPD), zcela odmítá. Tvrdí, že pro budoucnost země je naopak důležité prohloubit reformy.

„Největší chybou by bylo říkat, že Německo v tuto chvíli nepotřebuje žádné změny,“ prohlásila včera Merkelová.
Výzkum agentury Forsa uvedl, že CDU nyní podporuje pouze 31 procent Němců. To je přibližně o 14 procentních bodů méně, než kolik strana měla zkraje roku. Dobře si nestojí ani kancléřka – její popularita dosahuje 37 procent.

Ekonomika jí nepomáhá

Němci ale mají pocit, že kancléřce se daří jen v zahraniční politice. Nesouhlasí s jejími plány na financování zdravotnictví a dlouhé měsíce je znervózňovaly stávky veřejného sektoru.

Pochvalami šetří i ekonomové, kterým se nezamlouvá plánované zvýšení daně z přidané hodnoty o tři procentní body.
Největší výzvu ovšem představuje pro kancléřku rozpolcenost vlastní strany.

„Rozkol ve straně je trvalý a vážný, je to největší problém, který musí kancléřka řešit,“ řekl agentuře Reuters Peter Lösche, politolog z Göttingenské univerzity. „Na celý problém zadělal už loňský těsný volební výsledek, který nedal Merkelové jasný mandát k prohloubení reforem,“ soudí Lösche.

Během letních prázdnin přešla levice v CDU do ofenzívy. Ostrá debata se týkala především daní. Podle levého křídla nepřinesou případné daňové škrty nové pracovní příležitosti ani hospodářský růst.

Překoná rozkol?

„CDU zůstává stranou sociálně tržního hospodářství, a tak to bude i v budoucnosti,“ ujistila opatrně. Změny nevylučuje, ale představuje si, že Němci budou současně bojovně hájit vlastní hodnoty.

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek