Obvinění Britové odmítají vinu

23.08.2006
Rekordní vedra změnila půdu středomořských zemí ve vyprahlou krajinu. Potom už stačilo jen málo. Lesní požáry zuřily především na Pyrenejském poloostrově. Všichni obvinění odmítají.

Obvinění Britové odmítají vinu

Všichni obvinění, které britská policie zadržela 10. srpna, jsou britské národnosti a vyznávají islám. Jejich věk se pohybuje od 17 do 35 let.

V duchu protiteroristického zákona, který byl novelizován po atentátech v Londýně ze 7. července loňského roku, čelí osm osob obvinění ze spiknutí se záměrem zabít a z přípravy teroristického útoku. V obvinění se přímo praví, že jejich cílem bylo „dopravit na palubu letadel komponenty a sestavit a nechat vybuchnout detonační zařízení“.

Dva byli obviněni z toho, že neposkytli informace a jeden sedmnáctiletý z držení věcí vhodných pro spáchání teroristického činu.

Všichni obvinění odmítají. Včerejší slyšení mělo formální ráz. Obvinění pouze potvrdili svou totožnost a oznámili místo bydliště, pak soud čtyřem z nich sdělil, že na ně uvaluje vyšetřovací vazbu.

Jedinou reakcí na včerejší stání je prohlášení advokáta Mohammeda Zeba, který zastupuje jednoho z obviněných atentátníků Tanvira Hussaina. Obhájce novinářům sdělil, že jeho klient „naprosto všechna tvrzení (vyšetřovatelů) odmítl“.
Během dosavadního vyšetřování byla propuštěna jedna zadržená žena, aniž byla obviněna, a dalších jedenáct lidí zůstává v policejních celách bez obvinění. Původně bylo zadrženo 24 lidí.

Autor: ČTK, (zah)

Sdílet tento příspěvek