Korupce v EU: Belgická policie zatýkala

28.03.2007
Belgická policie zatkla tři Italy podezřelé z korupce a podvodu při zadávání zakázek na pronájem a provoz kanceláří zahraničních zastoupení Evropské komise. Sdělil to mluvčí bruselského státního zastupitelství Jos Colpin.

Zatykač se mimo jiné vztahuje i na jednoho úředníka Evropské komise. V korupční kauze, která se vyšetřuje už tři roky, jde o částky v řádu milionů eur.

Podle prokuratury v Bruselu je šestačtyřicetiletý úředník Evropské komise podezřelý z přijímání úplatků, padělání dokumentů, podvodu a vytváření zločinecké organizace. Další dva zatykače byly vydány na šedesátiletého asistenta poslance Evropského parlamentu a devětatřicetiletého ředitele realitní firmy. Jména podezřelých policie nesdělila.

„Zdá se, že jde o obrovský korupční případ,“ řekl Colpin novinářům. Podle něj podezřelí během deseti let podvodně získali několik milionů eur.

Mluvčí Evropské komise Johannes Laitenberger nechtěl detaily případu komentovat, zdůraznil však, že vyšetřovatelé mají plnou podporu EK. Zároveň potvrdil, že jedním z hlavních podezřelých je skutečně zaměstnanec komise.

Vyšetřování mezinárodního korupčního skandálu vyvrcholilo po třech letech v úterý. Na 150 policistů prohledávalo kanceláře a budovy EU v Belgii, Itálii, Francii a Lucembursku. Vyšetřovatelé se zaměřili na některé kanceláře v bruselském sídle Evropské komise a v Evropském parlamentu, ale i na banky, soukromé společnosti a soukromé byty. Zabavili přitom velké množství dokumentů a vyslýchali svědky.

Vyšetřující orgány mají podezření především v souvislosti s nesrovnalostmi při zadávání zakázek v souvislosti s provozem kanceláří zahraničních zastoupení EK a zakázek na instalaci zabezpečovacího zařízení. Podle Laitenbergera ale nelze vinu svalovat na celou komisi, protože zahájení vyšetřování iniciovala.

Milánský list Corriere della Sera však dnes napsal, že vyšetřování začalo na základě stížnosti jednoho finského podnikatele. Ten prý byl donucen zaplatit úplatek ve výši 345.000 eur (asi 9,5 milionu korun), aby získal kontrakt na výstavbu sídla zastoupení EU v Indii. Podezřelý je podle informací deníku v tomto případě asistent italského europoslance Giovanniho Rivery.

Autor: Marek Bláha

Sdílet tento příspěvek