Na rumunské pastýře dolehly unijní normy

06.04.2007
Serban Enescu přemýšlí, jak dostat chladící zařízení na mléko do výšky patnácti set metrů ke svému stádu ovcí. Na místo vede jen kamenitá karpatská horská cesta, po které se nedá jet autem.

Počasím zvrásněná tvář tohoto rumunského pastýře se zachmuří, když má mluvit o nových normách pro bezpečnost potravin, které vyžaduje Evropská unie.

Rumunsko se stalo členem unie na začátku letošního roku.

Stejně jako tisíce dalších pastýřů má Enescu do července čas na to, aby vyhověl novým požadavkům. Jinak nebude smět prodávat své produkty. Pokud se tak stane, bude muset Enescu, a mnoho jemu podobných, prodat ovce. Někteří říkají, že si budou hledat práci v zahraničí. Zdá se jim, že tradiční způsob obživy v této chudé, převážně zemědělské krajině, je odsouzen k zániku.

„Pastýři už teď odcházejí kvůli tvrdým podmínkám z hor. Mnozí z nich nevědí, co si mají počít, zbavují se ovcí a stěhují se do Itálie, Francie nebo Španělska,“ říká Eugen Gontea, šéf zemědělské asociace v regionu Brašov ve středním Rumunsku.

Bez elektřiny a vodovodu

Enescu, tak jako mnoho dalších farmářů živících se prodejem mléčných výrobků, vždy dělal sýry v boudách vysoko v horách, aniž by měl elektřinu nebo tekoucí vodu. Používal dřevěné nádoby a recepty, které se předávaly z generace na generaci.

Spousta vesničanů si stále zajišťuje obživu prodejem svých výrobků, jako je například branza de burduf – velmi slaný sýr podávaný na stromové kůře – ve stáncích podél silnic.

„Věděli jsme, že nám po vstupu do Evropské unie hrozí přísnější podmínky, ale tohle přišlo jako bomba,“ uvedl Enescu, šestačtyřicetiletý veterinář. „Pokud nás evropské normy dorazí, tak se zbavíme ovcí a naše děti budou znát pastýře jen z muzeí.“

Málo vzdělaní, konzervativní vesničané měli zatím jen malý prospěch z hospodářského rozkvětu Rumunska. V řadě vesnic chybí vodovody a kanalizace, elektřina, dobré silnice. V příštích desetiletích by měly miliardy eur z unie pomoci odstranit rozšířenou chudobu a zmodernizovat ekonomiku.

Drobní zemědělci jsou ale tři měsíce po vstupu zmateni evropskými požadavky a nevědí, jak požádat o dotace.

Zatím nikdo neumřel

Rumunsko mělo problémy se splněním podmínek Evropské unie v oblasti zemědělství už před vstupem. Zemědělství zaměstnává třetinu lidí, ale produkuje jen osm procent hrubého domácího produktu. Teď Rumunsku hrozí, že nebude moci vyvážet potraviny, pokud nesplní předpisy týkající se jejich bezpečnosti.

Neúprosné údaje ukazují, že asi 85 procent mléka v Rumunsku nesplňuje evropské standardy. Hygienici evidují sice drobné, ale časté zdravotní potíže po požití sýra. Nejpozději v červenci se pastýři musí zaregistrovat u příslušných úřadů a nechat inspektory nejméně jednou ročně zkontrolovat, jak se na farmách dodržují normy.

S přípravami zatím ale začal jen málokdo. Většina pastýřů totiž na modernizaci produkce ani nemá peníze.

Mnozí pozorovatelé mají za to, že za průtahy v zavádění evropských pravidel může neefektivní a zkorumpovaná byrokracie. Další obviňují vládu v Bukurešti z toho, že nedokázala vysvětlit nejchudším Rumunům, co pro ně bude vstup do Evropské unie znamenat.

A někteří vesničané vůbec nechápou, proč všechen ten zmatek.

„Děláme sýr už tolik let a ještě nikdo neumřel,“ řekl Dorica Cojanu, farmář z Moeciu.

Autor: (Reuters)

Sdílet tento příspěvek