Evropské téma zní ve Francii slabě

18.04.2007
Francouzi stáli u zrodu Evropské unie, ale podle kampaně k nedělním prezidentským volbám to není příliš poznat. Evropské téma stojí v pozadí.

„Jejich návrhy v tomto směru soupeří ve skromnosti,“ napsal list Le Monde.

Politici mají ještě v živé paměti předloňské zamítavé referendum o návrhu evropské ústavy. Od té chvíle chodí francouzští politici okolo problému po špičkách.

Neúspěch referenda zvýraznil propast mezi voliči a politickými elitami. Pošramotil také kariéru odstupujícího prezidenta Jacquesa Chiraka, který s lidovým hlasováním svázal svou prestiž.

Jak oživit ústavu?

Proto favorité voleb – šéf pravice Nicolas Sarkozy, socialistka Ségolene Royalová i centrista Francois Bayrou, evropská témata příliš často nezmiňují.

Jednoduší to má čtvrtý hráč v pořadí, ultrapravicový lídr Jean-Marie Le Pen. Ten by v případě zvolení prosadil okamžité vystoupení Francie ze schengenského prostoru i ze Severoatlantické aliance. Představuje si Evropu národů, kde by si jednotlivé země hájily vlastní suverenitu.

Lídr průzkumů Nicolas Sarkozy má velmi skromný plán. Chtěl by vypracovat nový návrh velmi zjednodušené ústavní smlouvy, pracovně označované „minismlouva.“

Týkala by se jen evropských institucí. Schvaloval by ji pouze parlament. Obsáhla by například zřízení funkce evropského ministra zahraničí.

Kandidáti Royalová i Bayrou ale více věří francouzským voličům, v plánu mají opakování referenda.

„Měl by to být krátký a srozumitelný text,“ představuje si Francois Bayrou. Týkal by se zásad rozhodování, nikoli obsahu politiky.

Royalová chce do textu zahrnout sociální témata. To podle ní přesvědčí Francouze, že je pro ně ústava přínosem.

Vyústění této debaty bude pozorně sledovat německá kancléřka Angela Merkelová, která považuje oživení evropské ústavy za jednu ze svých priorit. Německo předsedá unii v tomto pololetí, Paříž čeká stejný úkol příští rok.

Nejlepší předpoklad zvládnout úkol má Nicolas Sarkozy, rozumí si dobře s evropskými politiky, včetně Angely Merkelové.

Typický Evropan ale příliš jasno o kandidátech nemá. Financial Times zveřejnil průzkum, jak by se francouzští kandidáti líbili zbytku Evropy. Největší úspěch měla za hranicemi Royalová, za nejlepší volbu pro Francii ji označilo 16 procent dotázaných. Pro Sarkozyho se vyslovilo jen sedm procent.

Royalovou mají rádi především Španělé a Italové. V obou zemích jsou rovněž u moci levicové vlády. Španělský socialistický premiér José Luis Zapatero ji dokonce podpořil na předvolebním mítinku.

Kritika ECB

Více než evropská politika rezonovala v kampani ekonomika. Prezidentští kandidáti tvrdí, že Evropská centrální banka (ECB) věnuje malou pozornost růstu.

Nicolas Sarkozy opakovaně zmínil nadhodnocené euro jako jednu z hlavních příčin chabého růstu Francie. Zmírnil nicméně svá předcházející slova o tom, že ECB by se měla věnovat výhradně růstu a vytváření pracovních příležitostí.

Takový požadavek nyní zastává mezi kandidáty pouze Royalová.

Představitelé evropské banky pokládají tlak francouzských politiků za legitimní, neobávají se o svou nezávislost. „Nepracujeme pochopitelně v politickém vakuu,“ řekl agentuře Reuters ekonom Stephen King.

Přesto nepokládají politiku banky za primární zdroj potíží. Evropští politici s oblibou viní banku z problémů svých ekonomik.

„Vlastní měnová politika přitom nestojí za těmito problémy,“ řekl Eric Chaney, analytik investiční banky Morgan Stanley.

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek