EU ukončila se třemi zeměmi proceduru pro nadměrný deficit

05.06.2007

V proceduře nadále zůstává sedm zemí, mezi nimiž je i Česká republika nebo Slovensko. Ministři financí členských zemí EU dále také souhlasili s přijetím eura na Kypru a Maltě.

Ministři financí Evropské unie formálně ukončili proceduru pro nadměrný schodek veřejných financí s Německem, Řeckem a Maltou. V proceduře pro nadměrný deficit veřejných financí dál zůstává celkem sedm zemí včetně České republiky a Slovenska.

V EU platí, že deficit rozpočtu by neměl překročit tři procenta HDP, což Německo, Řecko a Malta v minulosti porušily. Schodkové hospodaření se jim však podařilo poměrně brzy vrátit do určených mezí; v opačném případě by jim hrozily sankce.

V případě Německa se hospodaření státu zlepšilo natolik, že se vládě letos podle odhadů podaří vykázat schodek veřejných financí 1,7 procenta HDP, zatímco v roce 2005 deficit činil 3,2 procenta HDP. V roce 2008 by mělo Německo hospodařit jen se schodkem 0,3 procenta HDP. Úspěšné bylo i Řecko, které schodek stlačilo z 5,5 procenta HDP v roce 2005 na 2,6 procenta HDP loni.

Největší pokrok však udělala Malta, která ještě v roce 2003 vykazovala u veřejných financí schodek větší než deset procent. Po vstupu do EU v roce 2004 se však propadl na 2,6 procenta HDP v loňském roce. To zemi dovolí přijmout v příštím roce euro.

Český deficit veřejných financí by letos měl činit čtyři procenta, za což země sklidila kritiku od Evropské komise. V porovnání se Slovenskem si ČR vede daleko hůře – slovenský deficit veřejných financí má včetně nákladů na penzijní reformu letos klesnout na 2,9 procenta HDP z loňských 3,39 procenta HDP.

Euro na Maltě i na Kypru

Ministři financí Evropské unie předběžně souhlasili s rozšířením eurozóny o Kypr a Maltu. Obě země mají na společnou evropskou měnu přejít 1. ledna 2008.

Tento souhlas však není posledním krokem, který ostrovní státy na cestě za eurem čeká. O přístupu do eurozóny budou diskutovat i premiéři států EU na summitu, který se uskuteční na konci června. Na příštím zasedání ministrů financí EU, jež se bude konat 10. července, navíc státy určí kurz, za který Kypr a Malta budou měnit své národní měny za euro.

Se vstupem ostrovních států do eurozóny již souhlasily Evropská komise a Evropská centrální banka. Obě instituce hodnotily především kritéria, jež státy musejí splnit. Podařilo se jim to však poměrně pohodlně. Inflace na obou ostrovech za posledních 12 měsíců činila dvě procenta. Země přitom nesměly překročit hranici tří procent. Bezproblémový byl i stav veřejných financí, který je rovněž klíčovým kritériem.

Autor: Roman Čibera, ČTK

Sdílet tento příspěvek