Nově přistoupivší země EU nesouhlasí se sankcemi EK

12.09.2005

Ministři zemědělství nových členských států EU podepsali v Londýně dopis, v němž jsou zpochybněny výpočty návrhů pokut za tzv. nadlimitní zásoby zemědělských komodit, které měly v okamžiku vstupu 1. května 2004.

Dopis bude předán komisařce Mariann Fischerové- Bölové dnes večer během neformální schůzky ministrů zemědělství EU . „Požádali jsme komisi, aby vysvětlila, na základě čeho vypočítala ten postih a jak koncipovala celý problém nadlimitních zásob,“ řekl ministr Petr Zgarba novinářům . „Česká republika se necítí být problematickou zemí,“ dodal. Cílem je přimět EK, aby upustila od všech sankcí.

Komise před nedávnem informovala ČR, že její prohřešky vycházejí na 47 milionů eur (cca 1,4 miliardy korun). Největší částka v přepočtu na jednoho obyvatele byla vyměřena Maďarsku, celých 200 milionů eur. Připomněla, že nové členské státy před vstupem věděly, že jim tyto značné pokuty hrozí, když nezamezí vytvoření nezvykle vysokých zásob spekulativní povahy, které budou po vstupu prodány za vyšší ceny. Zgarba prohlásil, že většina našich nadlimitních zásob nepocházela z vnitřního trhu, ale že šlo o dovezené komodity a tak na jejichž hromadění nemohla mít vláda žádný vliv.

Vyslovil pochybnost o tom, jakými předpisy se EU při výpočtu pokut řídila. Komisařka Fischerová-Bölová novinářům pouze sdělila, že otázka je citlivá a řešit se bude postupně. Podle nejmenovaného zdroje povede EK individuální technické konzultace s každou zemí, která o to požádá. Teprve na jejich základě bude navrhnut konečný postih. Zdroj naznačil, že sumy budou velmi pravděpodobně nakonec seškrtány a že si komise kvůli této věci nepřeje žádné střety. Podle Zgarby nováčkové argumentují také tím, že se řízení rozbíhá více než rok po jejich vstupu, kdy jezřejmé, že tyto nadlimitní zásoby nových zemí neměly žádný destabilizační vliv na vnitřní trh EU. Česko bude při konzultacích s EK všechny tyto argumenty uplatňovat. Jednání proběhnou na přelomu září a října

Podle zdroje EK, který si nepřál být jmenovanán, tvoří v českém případě nejvyšší položku konzervované houby, dále pak rýže, sýry, maso, tabák, česnek, ananasové a mandarinkové konzervy.

Sdílet tento příspěvek