Blair představil návrh rozpočtu EU: Nováčci dostanou méně

05.12.2005

Předseda EK Barroso britský návrh odmítl jako nepřijatelný. Návrh je podle něj minimalistický a nespravedlivý vůči desítce nových členů EU.

Momentální předseda EU Británie předložila návrh kompromisní dohody o sedmiletém rozpočtu Evropské unie, který předpokládá úspory na úkor nových členských států ve srovnání s minulým návrhem z letošního června. Pro ČR to znamená ztrátu asi dvou miliard ze zhruba 25 miliard, se kterými mohla počítat podle lucemburského návrhu. Britský návrh také obsahuje ústupek v podobě mírného zvýšení britského odvodu do bruselské pokladny.

EU by měla podle britského návrhu v letech 2007-13 hospodařit s 1,03 procenta hrubého národního důchodu (HND) členských zemí, tedy s 846,7 miliardy eur. Je to o 0,3 procenta HND, tedy asi o 25 miliard eur méně, než navrhoval v červnu tehdejší předseda EU Lucembursko.

Nárok nových členských států na financování projektů ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti podle britského návrhu poklesne o 14 miliard eur. O dalších sedm miliard budou seškrtány dotace na rozvoj venkova pro 15 starých členských zemí.

Jako kompenzaci nabízí Londýn lepší podmínky pro čerpání prostředků ze zmíněných fondů pro nováčky – lhůta pro realizaci projektů financovaných z fondů EU bude do roku 2010 čtyřletá a nikoli tříletá, jak se dosud navrhovalo. Příspěvek na projekty z národních prostředků poklesne z dosavadních 20 na 15 procent u projektů zajišťovaných ze strukturálních fondů.

Tyto ústupky vycházejí jasně vstříc přáním zemí jako ČR, včetně explicitní zmínky o použitelnosti evropských peněz na rekonstrukci bytového fondu. Obsahují také nabídku, aby z peněz EU byla v nových zemích hrazena daň z přidané hodnoty u projektů, které spolufinancují veřejné orgány (stát, regiony, obce).

Británie dále navrhla, aby Evropská komise zpracovala v roce 2008 návrh na zásadní změnu rozpočtové politiky EU; členské státy se jím mají začít zabývat o rok později, včetně revize financování společné zemědělské politiky.

Komise: Návrh je minimalistický

Přeseda Evropské komise Barroso ovšem britský návrh odmítá. Bezprostředně po zveřejnění ho v Bruselu označil za nepřijatelný. Návrh je podle něj minimalistický a nevhodný pro silnou a rozšiřující se Evropskou unii. Není prý rovněž spravedlivý vůči desítce nových členů EU. V dalších dnech budou nutná jednání, která by rozpočet upravila do přijatelné podoby, uvedl Barroso.

„Je to rozpočet pro mini-Evropu, ne pro Evropu, která chce být silná, otevřená a konkurenceschopná. A to není s tímto návrhem možné… jednoduše není realistický,“ řekl Barroso.
Návrh je podle něj nevyvážený z hlediska potřeb jednotlivých zemí, protože není spravedlivý k desítce nových chudších států EU. Komise se prý bude snažit v následujících jednáních postavení chudších zemí zlepšit. Navrhovaný objem peněz podle předsedy EK rovněž nestačí na potřebnou úroveň investic.

Sdílet tento příspěvek