Země EU tlačí Británii k opravě rozpočtu unie

07.12.2005

Svoboda: Debata byla ostrá, padaly silné argumenty, nikdo však nebouchl do stolu.

Členské státy Evropské unie vyzvaly dnes Británii jako předsedu EU, aby předložila nový návrh rozpočtu na léta 2007-13. Projekt zveřejněný v pondělí ministři zahraničí na schůzi v Bruselu většinově odmítli.

„V té či oné míře se proti postavilo 24 zemí. Británie musí tudíž předložit nový návrh,“ řekl český ministr Cyril Svoboda. Podotkl zároveň, že všichni přítomní vyjádřili ochotu jednat dál.

„Debata byla ostrá, padaly silné argumenty, nikdo však nebouchl do stolu, nehrozil vetem. Chceme všichni jednat, abychom dospěli ke spravedlivé dohodě odpovídající ambici EU,“ uvedl ministr. Upozornil, že do summitu EU, na kterém se má příští týden dospět ke kompromisu, zbývá ještě osm dní, které lze dobře využít k hledání shody.

Pokud jde o Českou republiku, záleží jí podle Svobody jak na celkovém objemu prostředků, který bude mít od EU k dispozici, tak na metodice, podle níž je bude čerpat; z tohoto hlediska přinesl britský návrh jistá zlepšení. To nemění nic na skutečnosti, uvedl, že v britské koncepci rozpočtu „je zasazena nespravedlnost, protože polovina škrtů jde na úkor nových členských států. Popírá solidaritu a spravedlnost a nepostačuje ani na ambiciózní cíle EU“, jako je zvyšování konkurenceschopnosti, uvedl Svoboda před novináři.

Názory zahraničních politiků
Většina ministrů, kteří se při vstupu do budovy Rady EU zastavili s novináři, návrh odsuzovala a někteří vyzývali, aby Londýn předložil nová čísla. To chce i šéf Evropské komise (EK) José Barroso. Překvapivě opět označil projekt za nepřijatelný.
„Britský návrh představuje krok kupředu a dva kroky zpět. Domníváme se, že dohoda je žádoucí a možná. Bylo by však snazší (jí dosáhnout) novým návrhem,“ uvedl šéf exekutivy.

Polák Janusz Lewandowski, předseda rozpočtového výboru EP, odsoudil, že se bere nejpotřebnějším a že celá strategie je založena na ochraně britského národního zájmu.

Slovenská poslankyně Edit Bauerová (SMK) nabádala, aby EP poslal silný signál vládám nových zemí, že nesmějí ustupovat. „Slovenskému premiérovi by se to mělo vzkázat dvakrát silněji,“ uvedla.

Španělský ministr pro evropské záležitosti Alberto Navarro mluvil o „nepřijatelném, nespravedlivém a protievropském“ návrhu, který „přináší novou koncepci solidarity, jakou jsme dosud neznali – totiž že chudí dávají bohatým, v tomto případě Spojenému království“.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier považuje britský návrh za „základ, o kterém lze diskutovat“. Kancléřka Merkelová uvedla, že britský návrh není až tak špatný. Má však hrany, které je zapotřebí obrousit.

Britský ministr zahraničí Jack Straw zopakoval předsvědčení, že návrh je „nejlepším základem pro dohodu“.

Sdílet tento příspěvek