Debutující Merkelová skeptiky překvapuje

30.12.2005
Nenápadným taktizováním a tichou vytrvalostí si dokázala Angela Merkelová, historicky první německá kancléřka, získat zbytek Evropy.

Nenápadným taktizováním a tichou vytrvalostí si dokázala Angela Merkelová, historicky první německá kancléřka, získat zbytek Evropy. Její příspěvek k záchraně prosincového summitu Evropské unie byl nepřehlédnutelný.
„Merkelová sehrála mimořádnou roli v zákulisí,“ řekl rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. Během krátkého, ale klíčového setkání si Merkelová vybudovala pověst úspěšné vyjednávačky. Byla klidná, střídmá a nenápadná. Kritiky umlčela. A navíc: může si vychutnat i první domácí úspěch.
Těsně před vánočními svátky schválil parlament reformu, která seškrtala dotace na bydlení. Vláda, ve které sedí vedle křesťanských demokratů Angely Merkelové i sociální demokraté, tak chce srazit vysoký schodek veřejných financí.
Ekonomové přivítali způsob, jakým se koaliční partneři pohotově vypořádali se zákonem, který obvykle putuje k schválení celé měsíce. „To je velmi dobrý signál,“ uvedl Stefan Bach, respektovaný daňový expert. „Je to první fáze reformy, která odbourává nadbytečné dotace.“

Královna scény

Rok zvratu?

Sdílet tento příspěvek