Francouzský premiér odmítl odstoupit

03.05.2006
Francouzi sledují politický skandál, jaký nezažili už léta. Obvinění míří vysoko. Francouzský premiér Dominique de Villepin se usilovně snaží vyvrátit tvrzení, že využil tajné služby k tomu, aby zdiskreditoval ministra vnitra.

Francouzi sledují politický skandál, jaký nezažili už léta. Obvinění míří vysoko. Francouzský premiér Dominique de Villepin se usilovně snaží vyvrátit tvrzení, že využil tajné služby k tomu, aby zdiskreditoval ministra vnitra Nicolase Sarkozyho, svého rivala v příštích prezidentských volbách.
Premiér vinu popírá. „Nevidím důvod k odstoupení,“ řekl de Villepin stanici Europe 1. „Byl jsem nespravedlivě obviněn, na základě překroucené zprávy.“ Francouze ale spíše nepřesvědčil.

Stručně shrnuto: list Le Monde citoval z vyšetřování, které naznačilo, že premiér – instruovaný prezidentem Jacquesem Chirakem – požádal v létě roku 2004 tajné služby, aby se zabývaly možným spojením mezi Sarkozym a seznamem tajných kont, na než měly putovat úplatky za prodej válečných lodí. Podle deníku Le Parisien bylo na seznamu 57 jmen, včetně ruského miliardáře Romana Abramoviče.
Dokument je ale falešný, po autorovi pátrá policie. Skandál je přirovnáván k americkému Watergate. Komentátoři hovoří o vážném šrámu na pověsti Francie.

Aféra se nazývá Clearstream podle lucemburské finanční společnosti, přes kterou údajně na tajné účty plynuly úplatky. Měly být odměnou za kontroverzní prodej francouzských fregat na Tchaj-wan počátkem 90. let. Podle deníku Le Monde se snažil de Villepin ověřit spekulaci, zda Sarkozy obdržel úplatek.
Na začátku případu byl anonymně zaslaný CD-ROM s uvedeným seznamem, který obdržel vyšetřující soudce Renaud van Ruymbeke. Byl doplněn vysvětlením, které svědčilo proti Sarkozymu. Soudci trvalo jeden rok, než prokázal, že seznam je falešný.
Zůstaly pochybnosti. A také zásadní otázka. Kdo seznam, který zjevně sledoval diskreditaci Sarkozyho, vytvořil?

Villepin: Pouhé pomluvy!

Jejich verzi částečně podpořil i respektovaný generál tajných služeb Philippe Rondot, který se seznamem zabýval. V rozhovoru pro list Le Figaro Rondot popřel, že by měl od premiéra pokyn zabývat se konkrétními politickými osobnostmi, když ověřoval pravost seznamu. Jeho předcházející svědectví ale vyznělo opačně. Bylo jedním ze zdrojů, ze kterých citoval Le Monde, když naznačoval, že tajný agent sbíral informace o Sarkozym na žádost premiéra.

Opozice žádá nové volby

Opoziční poslanci považují za nutné, aby se aféře více věnoval prezident Chirac. „Hlava státu by měla vyvodit závěry z toho, co se děje. Jednak by měl naznačit odstup od pravicového premiéra, jednak by měl zvážit předčasné volby,“ řekl Julien Dray, mluvčí opozičních socialistů.
Řádný termín parlamentních i prezidentských voleb čeká Francouze příští rok.
Nová aféra je každopádně vážným úderem de Villepinovým prezidentským ambicím. Následuje po hořké prohře, když studenti s odbory smetli zákon, kterým chtěl premiér řešit tíživou nezaměstnanost mladých lidí.

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek