Německo: polovičatá dohoda o zvýšení daní

03.05.2006
Zavést vyšší daň pro vysokopříjmové skupiny a prodloužit dobu vyplácení rodičovského příspěvku. Takový je výsledek jednání špiček německých koaličních stran SPD a CDU/CSU.

Zavést vyšší daň pro vysokopříjmové skupiny a prodloužit dobu vyplácení rodičovského příspěvku. Takový je výsledek jednání špiček německých koaličních stran SPD a CDU/CSU, které se konalo v noci na úterý. Koalice se dohodla, že maximální daň z příjmu zvedne ze 42 na 45 procent. Změna by měla platit od příštího ledna.
Jaký reálný dopad ale nakonec na rozpočet bude mít, o tom odborníci spekulují. Podle informací deníku Handelsblatt by mohla veřejným rozpočtům zajistit dalších zhruba 250 až 300 miliónů eur. Původně ale ministr financí Peer Steinbrück počítal s plusem ve výši 1,3 miliardy eur.

Jedním z důvodů tohoto markantního rozdílu je fakt, že se velká koalice dohodla vyjmout ze zvýšení daní takzvané osobní společnosti, které neplatí daně firemní, ale právě daň z příjmu. Zvýšení odvodů se tak bude týkat pouze těch, kdo si jako jednotlivci ročně vydělají více než 250 000 eur, či manželských párů, jejichž příjem ročně přesahuje půl miliónu eur.
Během několikahodinového vyjednávání se strany dohodly také na detailech ohledně rodičovského příspěvku. Rodič, který zůstane s dítětem doma, má dostávat 67 procent svého posledního čistého platu. Maximální doba vyplácení příspěvku je sice omezena na dvanáct měsíců, lze ji ale o dva měsíce prodloužit tím, že doma s dítětem zůstane nejméně dva měsíce i otec. Nárok na 300 eur měsíčně budou mít i nezaměstnaní a rodiče-samoživitelé.

Původně se přitom počítalo s maximálním vyplácením příspěvku jen po dobu jednoho roku, na což byly vyhrazeny celkem čtyři miliardy eur. I navzdory tomu, že termín byl nyní prodloužen, neměla by tato suma být překročena. Jak toho chce vláda dosáhnout, zatím není jasné.
„Něco tady nehraje,“ kritizovala proto dohodu šéfka frakce Zelených, Renate Künastová. Podle ní se nakonec bude muset opět sáhnout do kapes daňových poplatníků. (HB, bb)

Sdílet tento příspěvek