Sarkozyho obliba klesla na nejnižší bod

13.02.2008
HN.IHNED.CZ

Líbánky francouzského prezidenta jsou u konce: Nicolas Sarkozy, čerstvě ženatý s italskou modelkou Carlou Bruniovou, prožívá zřejmě nejvážnější období své dosavadní kariéry.

Podle nových průzkumů spadla jeho obliba na nejnižší bod od loňského května, kdy vstoupil do Elysejského paláce.

Před pár dny se ještě jeho poradci děsili, když Sarkozyho obliba olízla psychologický práh 50 procent. Teď už je hůř. Smiřují se s pondělním průzkumem agentury IPSOS pro týdeník Le Point, který mu přisoudil pouze 39 procent.

To už je na pováženou. Tak špatně si po devíti měsících nestál u Francouzů žádný prezident. Dokonce ani neoblíbený Sarkozyho předchůdce Jacques Chirac.

Není to přitom tak dávno, kdy razantní Sarkozy sbíral pochvalné poznámky komentátorů, opozici i odbory zatlačil k samému prahu bezvýznamnosti a budoucnost se jevila Francouzům nadějně.

Co se tedy stalo?

Respondenti se přesně nevyjadřovali k důvodům své nespokojenosti. Jedno je ale zřejmé. S Carlou v zádech je Sarkozy zranitelnější než dříve.

Mnoho lidí soudí, že pro prezidenta je nejpodstatnější věcí mediální prezentace soukromého života. Fotky zamilovaného páru se slunečními brýlemi a egyptskými pyramidami v pozadí běžné lidi dráždily. Mají jiné starosti.

Stávkují letečtí kontroloři, taxikáři a také zaměstnanci veřejnoprávních televizních a rozhlasových stanic, kteří odmítají Sarkozym plánované zrušení reklamy.

Sarkozyho ale brzdí i nepříznivé vnější okolnosti. Problémy finančních trhů, pády hypoték. Ani francouzská vláda nečeká pro letošek vyšší než dvouprocentní růst.

„Zpomalení ekonomiky bude pokračovat,“ řekl agentuře Reuters ekonom Mathieu Kaiser. Francii čekají stejné těžkosti jako evropské sousedy. „Brzdí ji silné euro, potíže Ameriky a otřesy finančních trhů,“ míní Kaiser.

S tím prezident těžko může pohnout. Pak je tu ale i třetí důvod, proč jsou Francouzi nespokojení.

Oblíbeným výrazem je „kupní síla.“ Sarkozym odstartované snížení daní mělo uvolnit chuť Francouzů utrácet. Tváří ekonomickému ochlazení se to nekonalo.

A každý Francouz si vzpomene, že mu Sarkozy před volbami „větší kupní sílu“ sliboval. Mnozí to tedy berou jako neplnění programu.

Tím spíš, že prezident se k nepopulárnímu tématu nevyjadřuje. „Máme vážné problémy, prezident ale postrádá vizi a odmítá lidem reformy vysvětlovat,“ uvedl pravicový poslanec Hervé Mariton.

Poučení nabízí premiér Francois Fillon. Podle průzkumu agentury CSA si Fillon, který stál dlouho ve stínu hyperaktivního prezidenta, v oblibě polepšil. Jeho práce si cení 52 Francouzů, o sedm procent víc než před měsícem.

Důvod je zřejmý. Neplní stránky lesklých magazínů, Francouzi mají pocit, že pro ně neúnavně pracuje.

Sarkozy už si bere čerstvé lekce k srdci. Zřejmou reakcí na nepříznivé statistiky byly jeho návštěvy francouzských podniků, jako byl Alstom, kde představil novou generaci rychlovlaků. Takže: méně Carly, prezidenta opět zajímají voliči. Už v březnových lokálních volbách se ukáže, jak je jeho manévrování úspěšné.

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek