Řecko ochromila generální stávka

10.12.2008
čtk

Život v Řecku ochromila generální stávka, kterou odbory plánovaly již delší dobu. Jejich protest přichází v době, kdy konzervativní vláda Konstantina Karamanlise čelí největším pouličním bouřím od pádu diktatury v roce 1974. Nepokoje vyvolal sobotní zákrok policie, při němž zemřel 15letý chlapec. Podle opozičních socialistů ztratila vládní Nová demokracie důvěru lidí a měly by se vypsat nové volby.

Stávky se účastní všichni, země se zastavila, tvrdí Stathis Anestis, mluvčí odborové federace zaměstnanců soukromého sektoru. Odboráři protestují proti privatizacím, proti reformě důchodového systému a rostoucím životním nákladům. Krizi by si měli zaplatit bohatí, křičeli demonstranti.

V Řecku zůstaly zavřené banky a školy, ochromena je letecká doprava a provoz omezily i nemocnice. Řada obchodů v centru Atén zůstala zavřená také kvůli obavám majitelů, že se jejich majetek stane terčem řádění demonstrantů, jako v uplynulých dnech.

Nepokoje si zatím vyžádaly škody v řádu desítek milionů eur. Kromě obchodů jim padly za oběť automobily a pobočky bank. Premiér Karamanlis majitelům obchodů slíbil kompenzace, které však zvýší již tak velký deficit státního rozpočtu.

Mladíka zasáhla odražená kulka

Srážky mezi policisty a mládeží pokračovaly v omezeném rozsahu i v noci na dnešek v Aténách, v Soluni a v několika dalších městech. Podle pozorovatelů je současná situace důsledkem radikalizace řecké mládeže, která čelí zejména ekonomickým problémům, nezaměstnanosti a poklesu mezd.

Výsledky pitvy podle policie ukázaly, že patnáctiletý Alexis Grigoropulos zemřel po zásahu odražené kulky. Mladík patřil ke skupině třicítky mladých lidí, kteří v sobotu večer házeli kamení a různé předměty proti policejnímu vozu, jenž hlídkoval ve čtvrti Exarchia, kde jsou podobné útoky na policisty velmi časté.

Dva policisté, kteří byli ve voze, z něho vystoupili a jeden z nich třikrát vystřelil směrem k mládeži. Podle očitých svědků, které v neděli citovala agentura DPA, se skupina mládeže s policisty pohádala a poté prý policista začal střílet přímo ve směru chlapce.

Byla to chladnokrevná vražda, prohlásil jeden svědek. Naopak policista neustále popíral svou vinu a tvrdil, že na chlapce nemířil. Nyní, když máme k dispozici výsledky odpovídající tomu, co mi mí klienti sdělili, budou vypovídat před soudem, řekl právník policistů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek