Slovenská vláda Ivety Radičové dostala důvěru

11.08.2010
čtk

Slovenští poslanci včera podle očekávání odhlasovali programové prohlášení vlády, čímž zároveň vyslovili důvěru kabinetu premiérky Ivety Radičové. Novou vládu pravého středu podpořilo všech 79 koaličních poslanců ze 145 přítomných zákonodárců.

Premiérka představila programové prohlášení minulé pondělí. Mezi jeho priority patří ozdravení veřejných financí, boj proti korupci nebo vymahatelnost práva.

Následná několikadenní parlamentní debata se již od začátku změnila v ostrou slovní přestřelku mezi poslanci vládní koalice a opozicí. Podle bývalého premiéra Roberta Fica je vládní program nejasný, všeobecný a zavádějící. Současnou vládu také obvinil z očerňování bývalého kabinetu. Opoziční poslanci proto programové prohlášení nepodpořili.

Podle některých poslanců současné vládní koalice má bývalá Ficova vláda podíl na rozvratu veřejných financí a nárůstu korupce. Na stav, ve kterém zemi přebírá současný kabinet, si v proslovu na závěr parlamentní debaty stěžovala také premiérka Radičová. Ta se v proslovu ohradila také proti nekulturnímu jednání a vyjadřování některých opozičních poslanců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek