Člen ECB radí Slovinsku: Založte „špatnou banku“

26.02.2013
čtk

Člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen nabádá Slovinsko, aby co nejrychleji založilo takzvanou špatnou banku. Ta má pomoci tamnímu bankovnímu sektoru, který se potýká s vysokým objemem ztrátových úvěrů. Právě ty se shromažďují v plánované špatné bance, kterou si už dříve zavedly i některé další členské země eurozóny.

„Slovinsko je ve složité politické situaci, ve středu se tam bude hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě,“ řekl Asmussen. „Je ale důležité, aby se obnovila životaschopnost bankovního sektoru a za druhé, aby relativně brzy začala fungovat špatná banka,“ dodal.

Velikost slovinské ekonomiky dosahuje asi 35 miliard eur (zhruba 894 miliard Kč). To je méně než jedno procento hrubého domácího produktu celé eurozóny.

V poslední době ve Slovinsku narůstají obavy o další osud reforem na trhu práce, jistý není ani plánovaný prodej státního majetku a nejnověji visí otazníky i nad špatnou bankou. Vláda měla v úmyslu, že do ní převede ztrátové úvěry bank, a finanční ústavy pak rekapitalizuje a nabídne dalším bankám k prodeji.

Pokud ale vláda plánované kroky neprosadí, může se stát, že Slovinsko nebude mít k dispozici peníze na splátku dluhu. Do poloviny letošního roku přitom bude potřebovat asi dvě miliardy eur (zhruba 51 miliard Kč).

Slovinská opozice v pátek navrhla „konstruktivní hlasování o nedůvěře“ vládě. Její snahou je odvolat konzervativního premiéra Janeze Janšu, který se v parlamentu opírá o velmi křehkou většinu. Někteří jeho spojenci totiž koalici opustili.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek