V4 a Německo řešili sankce vůči Rusku

14.03.2014
čtk

Ministři zahraničí visegrádské čtyřky (V4) se v Budapešti sešli s německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Probírala se možnost dalších sankcí, které Evropská unie zvažuje zavést proti Rusku kvůli jeho vojenskému zásahu na ukrajinském Krymu a podpoře snah tamní ruské populace o připojení poloostrova k Rusku.

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka budou zřejmě přijaty na pondělní schůzce šéfů diplomacií EU. Podrobnosti k nim účastníci jednání odmítli uvést, připustili jen, že unie už pracuje na seznamu osob, kterých se tato opatření mají dotknout.

„My jsme se důkladně pobavili o tom, jak by mohl přesně vypadat ten druhý krok, který by bylo třeba přijmout zřejmě v pondělí na schůzce ministrů zahraničních věcí,“ řekl Zaorálek. „Debata se zabývala tím, jaký by měl být rozsah těch sankcí, koho by měly zasáhnout,“ doplnil. Konkrétní jména nechtěl uvést. „Je to věc, která je v běhu, a na tom seznamu se pracuje,“ poznamenal Zaorálek.

Naděje na dohodu vyprchává

Podobně se vyjádřil také německý ministr zahraničí Steinmeier. Podle něj naděje na diplomatickou dohodu s Ruskem před sporným nedělním referendem o připojení Krymu k Rusku prakticky vyprchala. Na pátek plánované londýnské setkání ministrů zahraničí Ruska a USA, Sergeje Lavrova a Johna Kerryho označil Steinmeier za „zřejmě poslední pokus“. „Ale podle toho, jak to teď vypadá, si momentálně nemůžeme dělat velké naděje na to, že se ještě do neděle něco rozhodujícím způsobem změní,“ řekl Steinmeier .

„Rusko se zjevně rozhodlo Krym od Ukrajiny oddělit,“ prohlásil německý ministr v reakci na současné dění v regionu. „My separaci Krymu neuznáme a v pondělí budeme mluvit o přijmutí druhého stupně opatření, která jsou v tomto stádiu nutná,“ zdůraznil. „Není to naše vůle, ale pokud se situace vyvine tak, že bude zřejmé, že ruský zájem Ruska překročí hranice Krymu a Rusko se bude dál zdráhat podílet na snížení napětí, bude nezbytný ještě třetí stupeň opatření,“ pohrozil Steinmeier na dálku Moskvě i hospodářskými sankcemi.

Podle Zaorálka účastníci budapešťské schůzky probírali také podobu této případné třetí sérií sankcí proti Rusku. „Bavili jsme se o možných scénářích, pokud se situace nezmění, a pokud Rusko nebude ochotno vyslechnout to, k čemu ho vyzýváme,“ uvedl český ministr bez bližších podrobností.

Podle Steinmeiera současná situace na Krymu připomíná události v Budapešti v roce 1956, v Praze roku 1968 a v Gdaňsku v roce 1981, kdy sovětské tanky intervenovaly v sousedních zemích. „To, co se tam děje, není jen hrozba nového rozdělení Evropy, je to vysoce nebezpečná situace,“ varoval německý ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek