Schůzek V4 se budou účastnit i Slovinci a Rakušané

07.04.2014
čtk

Země visegrádské skupiny (Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko) se rozhodly, že jejich schůzek se v budoucnu budou účastnit i Slovinsko a Rakousko v rámci takzvaného Visegrádu plus. Na tiskové konferenci po jednání s prezidentem Milošem Zemanem to v Lublani řekl nevyšší slovinský představitel Borut Pahor. Podle Zemana je přizvání dvou dalších zemí na pravidelné schůzky skupiny výsledkem dlouhodobých vyjednávání.

Čtyři země V4 se rozhodly, že upraví svůj formát tak, aby do budoucna zahrnul Slovinsko a Rakousko, řekl Pahor. Pro posílení kontaktů Visegrádu s Rakouskem a Slovinskem se český prezident vyslovil již při podzimní návštěvě Ukrajiny. Tehdy uvedl, že Lublaň je horkým kandidátem na vstup do visegrádské skupiny. Po dnešním jednání se slovinským prezidentem Pahorem poznamenal, že některé členské státy Visegrádu se ale stavěly proti budoucímu pevnému rozšíření na šest zemí.

Zeman na tiskové konferenci ve slovinském hlavním městě připomněl, že na minulou schůzku prezidentů Polska, Česka, Slovenska a Maďarska byl přizván i ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Toho později svrhla vlna protestů v Kyjevě i v dalších ukrajinských městech. Zeman v nadsázce uvedl, že nechce Pahora strašit podobným vývojem ve Slovinsku. „Protože jemu osud pana Janukovyče rozhodně nehrozí,“ řekl Zeman.

Nedávná analýza expertů V4 doporučila státníkům středoevropských zemí, aby začali pracovat na změně uskupení, chtějí-li spolupracující státy v dalších letech zůstat úspěšné. Autoři studie také doporučili, aby se ty země regionu, které neplatí eurem, co nejvíce podílely na všech mechanismech eurozóny, kam mají jako nečlenové přístup. Skupina by podle nich též měla navrhnout společného kandidáta na některou z významných pozic v unii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek