Češi a Poláci jednali o EU

11.06.2014
Euroskop

Na polském velvyslanectví proběhla v pondělí česko-polská debata o Evropské unii. Účastnili se jí evropští státní tajemníci Tomáš Prouza a Piotr Serafin. Česká republika a Polsko v Praze ladily společné noty vůči EU a diskutovaly o společných cílech v Unii.

„Polsko je vždycky na seznamu států, které nám jsou nejblíže,“ řekl český státní tajemník Tomáš Prouza. Jeho polský protějšek dodal, že Praha i Varšava zatím nikdy neměly problém, který by společně nakonec nedokázaly vyřešit. Serafin ocenil přistoupení České republiky k fiskálnímu paktu. „Je to důležitý symbolický krok,“ řekl polský státní tajemník.

Serafin, Prouza
Polský státní tajemník pro EU Piotr Serafin (vlevo) a jeho český protějšek Tomáš Prouza (vpravo) při diskusi na polském velvyslanectví v Praze. Diskusi moderoval Roman Chlupatý. (foto: vlada.cz)

Společný zájem: Komise

Oba tajemníci také okomentovali nedávno proběhlé volby do Evropského parlamentu. Podle Tomáše Prouzy bude největší výzvou jak se s nimi instituce EU i členské státy vyrovnají. Piotr Serafin uvedl, že EU potřebuje, aby nová Evropská komise byla „neokázalá, ale i statečná“.

Česko i Polsko považují za důležité priority energetiku a energetickou bezpečnost. Serafin ocenil, že se Evropská komise zapojila do vyjednávání s ruským plynovým koncernem Gazprom. Tomáš Prouza upozornil také na nutnost konkurenceschopnosti průmyslu a vytváření pracovních míst.

Transatlantická obchodní smlouva

V diskusi padl mimo jiné dotaz na postoje Česka a Polska k obchodní dohodě mezi EU a Spojenými státy. Podle Serafina není EU konkurenceschopná v řadě oblastí. Je hodně sektorů, které se musí zlepšit, bez ohledu na to, jestli dohoda bude nebo nikoli. Za její hlavní přínos považuje technické harmonizace na obou březích Atlantiku.

Oba se shodli, že na cestě ke konečné dohodě ještě stojí řada překážek na obou stranách. Podle Prouzy se ale možná nakonec ukáže, že EU dojde v rámci 28 členských ke kompromisu snadněji než třeba senátoři v americkém Kongresu. Serafin dodal, že je nutné počítat s tím, že nový Evropský parlament může být z této smlouvy méně nadšen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek