Schůzka V4 a západní Balkán o integraci do EU

31.10.2014
Euroskop

V Bratislavě vyvrcholí dvoudenní schůzka ministrů zahraničí zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) a států západního Balkánu.

Jednání, které je věnované zhodnocení snah balkánských států o sblížení s Evropskou unií, svolalo Slovensko, které nyní visegrádskému seskupení předsedá.

Kromě zástupců Slovenska, Česka, Maďarska a Polska se schůzky účastní i představitelé Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonie, Srbska a Kosova. Kromě nich účast přislíbila i nastupující vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová a rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek se dnes v Praze zúčastní zasedání Poslanecké sněmovny; na bratislavském jednání ho zastoupí jeho první náměstek Petr Drulák.

Očekává se, že ministři ve slovenské metropoli ohlásí založení Fondu pro západní Balkán. Ten má vzniknout po vzoru Mezinárodního visegrádského fondu, jehož cílem je posilovat vzájemné vztahy mezi zeměmi V4 například v oblasti kultury, vědy, vzdělávání a přeshraniční spolupráce.

Sobotka se setká se srbským premiérem

Premiér Bohuslav Sobotka se zase dnes v Praze setká se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem. Diskutovat budou zejména o spolupráci v oblasti železniční infrastruktury, energetiky, zdravotnictví a vodohospodářství.

Na první vzájemné schůzce budou oba politici probírat také oboustranné vztahy v oblasti obrany a bezpečnosti. Česko chce také s Bělehradem sdílet zkušenosti s přípravou na členství v Evropské unii, o které nyní Srbsko usiluje.

Srbsko zahájilo vstupní rozhovory s EU letos v lednu. Umožnila mu to loňská dubnová dohoda o normalizaci vztahů s Kosovem, jež se jednostranně od Srbska v roce 2008 odtrhlo, a následná řada dílčích ujednání, která vztahy Bělehradu a Prištiny vylepšila. Srbsko dalo nicméně najevo, že nezávislost své bývalé autonomní provincie nadále neuznává.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek