Polsko: Stovky miliard na modernizaci armády

06.11.2014
čtk

Polský prezident Bronislaw Komorowski schválil novou strategii bezpečnosti a obrany země nutnou vzhledem k aktuálním hrozbám pro regionální bezpečnost. Ty prý vyplývají „z rostoucí konfrontační politiky Ruska“.

Podle listu Gazeta Wyborcza 57stránkový dokument mimo jiné konstatuje, že negativní dopad na regionální bezpečnostní situaci „má obnovování mocenského postavení Ruska… provázené zvyšováním konfrontační politiky Ruské federace, jejímž příkladem je konflikt na Ukrajině, včetně anexe Krymu“.

Masivní modernizace armády

Komorowski k tomu poznamenal, že nová obranná strategie, kterou vláda schválila v říjnu a jejíž text byl zveřejněn ve středu, je reakcí na věci, které „se změnily k horšímu východně od hranic Polska, kde se objevila oblast nestability“. Polsko na východě sousedí jak s Ruskem, tak s Ukrajinou, jejíž východní část se snaží proruští separatisté za všestranné podpory Moskvy odtrhnout.

Varšava kvůli ukrajinské krizi rovněž dala najevo, že urychluje modernizaci svých ozbrojených sil, na niž hodlá celkově vydat 140 miliard zlotých (921 miliard Kč). V rámci tohoto programu chce i vybudovat vlastní protiraketový a protiletecký štít za 30 miliard zlotých a nakoupit zejména vrtulníky, obrněné transportéry a ponorky.

Chceme bezpilotní letadla

V úterý náměstek ministra obrany Czeslaw Mroczek agentuře AFP řekl, že Polsko chce na základě aktuálních zkušeností Ukrajiny získat i bezpilotní letadla, průzkumná, ale i bojová.

Kvůli ukrajinské krizi a chování Ruska se Polsko podle ministra obrany Tomasze Siemoniaka rovněž připravuje na velký přesun svých sil od západních hranic na východ země. „Geopolitická situace se změnila, máme tu největší bezpečnostní krizi od studené války a musíme z toho vyvodit závěry,“ zdůraznil podle agentury AP minulý týden.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek