Fico ustál hlasování o důvěře

11.11.2014
čtk

Slovenský premiér Robert Fico v pondělí podle očekávání přečkal v parlamentu třetí pokus menšinové opozice o jeho odvolání z čela jednobarevné vlády sociálních demokratů (Směr-SD).

Mimořádná schůze sněmovny o vyslovení nedůvěry Ficovi probíhala prakticky nepřetržitě od soboty. Jednací maraton po 49 hodinách skončil včera večer hlasováním, ve kterém poslanci Směru-SD premiéra podpořili. Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 53 poslanců, proti bylo 79 ze 133 přítomných zákonodárců.

Odstoupení ministryně zdravotnictví

Opozice nechala svolat mimořádnou schůzi parlamentu poté, co se objevily informace o předraženém nákupu techniky státem kontrolovanou nemocnicí v Piešťanech. Kvůli této aféře minulý týden podala demisi ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská.

Poslanci se k návrhu na odvolání Fica sešli už v sobotu v podvečer. Představitelé opozice v reakci na zmiňovanou aféru s nákupem počítačového tomografu pro piešťanskou nemocnici vytkli premiérovi, že jeho strana Směr-SD důrazně nebojuje proti korupci a klientelismu. Fico kritiku odmítl a jednání sněmovny označil za divadlo před komunálními volbami, které se na Slovensku uskuteční tuto sobotu.

Kritika předsedy parlamentu

Krátce po skončení jednání poslanců o vyslovení nedůvěry Ficovi se měla uskutečnit další mimořádná schůze parlamentu, na které měl čelit opozičnímu návrhu na odvolání šéf sněmovny Pavol Paška, a to kvůli svému působení ve zdravotnických firmách.

Místopředseda Směru-SD Paška v minulosti působil i ve společnosti, která uspěla v tendru na dodávku zmiňovaného přístroje pro nemocnici v Piešťanech. Parlament hlasy poslanců Směru-SD ale hned v úvodu této schůze neschválili její program, takže jednání vzápětí skončilo. Zatímco návrh na odvolání člena slovenské vlády sněmovna podle zákona musí projednat, konání schůze o jiných bodech může parlamentní většina zabránit právě neschválením programu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek