3. nejmocnější Polák je číšník. Odposlouchával politiky

12.11.2014
čtk

Nová polská premiérka Ewa Kopaczová a prezident Bronislaw Komorowski jsou v čele žebříčku nejmocnějších Poláků v podání populárního týdeníku Wprost. Avšak hned na třetí příčce je číšník z jedné varšavské restaurace. Lukasz N., jak jej představuje Wprost i další polská média, obsluhoval vysoce postavené hosty v restauraci Sowa & Przyjaciele. A nahrával si, o čem se polští politici baví.

Číšník sehrál klíčovou roli v aféře kompromitujících nahrávek, které prý od něj koupil a zveřejnil právě Wprost – třeba o vyhazovu ministra financí na přání šéfa centrální banky či o skeptických názorech šéfa polské diplomacie na americké spojence.

Kopaczová si podle Wprostu první příčku zaslouží nejen místem v čele vlády, ale hlavně proto, že se zdá být schopnou překlenovat nepřátelství v polské politice i úspěšně budovat obraz vlády blízké lidem a citlivé k sociálním problémům, prý na rozdíl od svého předchůdce. Komorowski je podle redakce nejen hlavou státu, ale i „oblíbencem voličů“. Těší se největší důvěře krajanů a povedl se mu i přestup ze „salonní“ do „reálné“ politiky.

Až za číšníkem následuje vůdce polské opozice, bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński, který „nadále tahá za šňůrky největší opoziční strany a žongluje náladami Poláků“. Kaczyńského strana má nyní velkou šanci vyhrát příští volby. Věčný Kaczyńského protivník, expremiér Donald Tusk skončil pátý – sice „zůstává silný“, ale z polské vlády zběhl, aby povýšil do Bruselu, kde v prosinci v čele Evropské rady, vrcholných schůzek EU, vystřídá dosavadního „unijního prezidenta“ Hermana Van Rompuye.

Číšník Lukasz předstihl nejen plejádu politiků, ale i nejbohatšího Poláka Jana Kulczyka, který v pořadí nejvlivnějších skončil až na desáté příčce, přestože už roky vede žebříčky největších boháčů.

„O postavení mezi vládci polských duší ne vždy rozhoduje funkce, popularita v médiích či velikost majetku,“ vysvětlil časopis svůj výběr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek