V4 jednala se Švýcarskem o Ukrajině

10.12.2014
čtk

Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko by rádi více spolupracovali se Švýcarskem. Dohodli se na tom představitelé V4 se švýcarským prezidentem Didierem Burkhalterem.

„Existuje potenciál spolupráce v oblasti vzdělávání a výzkumu. Rádi bychom se podělili s našimi zkušenostmi,“ uvedl Burkhalter.

„Konkrétním příkladem (spolupráce) mohou být švýcarské investice v zemích V4, kde vidíme prostor k jejich posílení vzhledem k tomu, že Švýcarsko je druhým největším investorem v zemích Evropské unie. Ovšem z celkového objemu má investiční zastoupení v zemích V4 na úrovni nižší než šest procent,“uvedl slovenský premiér Robert Fico.

Na setkání premiérů zemí Visegrádské čtyřky se mluvilo také o ukrajinském konfliktu. Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že je důležité, že se země V4 v minulosti na podpoře protiruských sankcí shodly. Zástupkyně Polska, které podporuje tvrdý postup vůči Rusku, premiérka Ewa Kopaczová obhajovala protiruské sankce:“Pokud dohody z Minsku nebudou naplněny, EU by měla být připravena na třetí kolo sankcí.“

V4 také jednala o možném zapojetí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v konfliktu na Ukrajině. „Ukrajinská krize ukázala, že je potřeba trvat na dodržování mezinárodního práva. OBSE může sehrát pozitivní roli při naplňování mírových dohod z Minsku. Za Českou republiku chci říct, že jsme připraveni aktivity OBSE na Ukrajině podporovat.“

Burkhalter uvedl, že jeho země se zintenzivněním činnosti OBSE souhlasí.

Autor: Eeuroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek