Putin a Orbán se dohodli na pokračování dodávek plynu

18.02.2015
čtk

Ruský prezident Vladimir Putin a maďarský premiér Viktor Orbán uzavřeli politickou dohodu o dodávkách ruského zemního plynu do Maďarska. Platnost současné dlouhodobé smlouvy o dodávkách této suroviny skončí letos v prosinci, připomněla agentura Reuters.

„Zbývají jenom technické záležitosti, politická dohoda je na světě. V rámci současné smlouvy máme možnost čerpat plyn, který jsme ještě nezužitkovali,… a platit ho tehdy, až ho využijeme,“ řekl Orbán na společné tiskové konferenci s Putinem v maďarské metropoli.

Putin poté podle maďarské agentury MTI potvrdil, že Gazprom je připraven odsunout dodávky nevyužitého plynu do nadcházejícího období. Ruský energetický gigant prý nic nenamítá ani proti zvýšení objemu plynu v zásobnících nebo zvětšení kapacity těchto zásobníků.

Ať už zrušený projekt plynovodu South Stream, který měl ruský plyn dopravit do Evropy jižní cestou mimo ukrajinské území, nahradí jakýkoli jiný projekt, budou prý Maďarsko a Rusko usilovat o spolupráci při jeho budování a provozu. „Zůstává našim zájmem, aby energie a plyn přicházely do Maďarska jižní cestou,“ dodal Orbán.

Nejlepším řešením pro Maďarsko by podle Orbána bylo, kdyby dodávky plynu šly přes Turecko, Řecko, Makedonii a Srbsko. Putin jej prý ujistil, že projekt plynovodu se uskuteční. Přes 85 procent svých potřeb energetických surovin dostává Maďarsko právě z Ruska.

Putin dnes rovněž uvedl, že by uvítal posílení rusko-maďarských obchodních vztahů. Za „velmi příznivou“ pak označil dohodu o ruské finanční pomoci při rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks.

Maďarský premiér, který platí za spojence ruského prezidenta, opět kritizoval sankce, jež Evropská unie nebo Spojené státy uvalily na Moskvu kvůli jejímu přístupu k ukrajinské krizi. „Sankce proti Rusku a odvetné kroky Ruské federace přinesly škody“, řekl Orbán.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek