Orbán: O trestu smrti mají rozhodovat členské státy EU

08.05.2015
čtk

Každá členská země Evropské unie by měla mít dovoleno sama si rozhodnout, zda zavede, či nezavede trest smrti. Prohlásil to maďarský premiér Viktor Orbán.

Už minulý týden Orbán uvedl, že trest smrti musí zůstat „na pořadu dne“, protože se ukázalo, že vládou prosazované zpřísnění trestního práva je nedostatečné. Jeho vyjádření tehdy v Evropě vyvolalo znepokojení a kritiku.

Podle předsedy maďarské vlády by v otázce zavedení nejvyššího trestu měla Evropská unie následovat Spojené státy, kde o tomto tématu rozhoduje jednotlivě každý ze států. „Není důvod,“ aby evropské země s různou mírou zločinnosti a stupněm ohrožení přemýšlely o trestu smrti stejně, dodal podle agentury AP Orbán.

V rozhovoru ve státním rozhlasu předseda vlády řekl, že on je „na straně života“, nicméně jestliže by to byl jediný způsob, jak ochránit „nevinné lidi dodržující zákony“, trest smrti je potřeba.

Zavedení trestu smrti požaduje hlavní soupeř Orbánovy strany na domácí scéně, krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik). Trest smrti přitom neumožňují ustanovení Evropské unie a Rady Evropy. V Maďarsku, stejně jako v tehdejším Československu, byl trest smrti zrušen v roce 1990, po pádu komunismu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek