Duda vs. Komorowski. Jeden z nich bude polský prezident

11.05.2015
čtk

V nedělním prvním kole polských prezidentských voleb zvítězil kandidát největší opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Andrzej Duda. Druhé kolo hlasování se uskuteční 24. května.

Podle odhadů výsledků agentury Ipsos, které vznikly na základě dotazování hlasujících při odchodu z volebních místností, dostal europoslanec Duda 34,5 procenta hlasů, zatímco současného prezidenta Bronislawa Komorowského podpořilo 33,1 procenta voličů. Podle průzkumů zveřejňovaných před nedělními volbami vedl Komorowski zřetelně nad Dudou. Konečné oficiální výsledky by měly být k dispozici během pondělí, uvedla agentura Reuters.

Na třetím místě skončil bývalý rockový hudebník Pawel Kukiz s 20,5 procenty hlasů. Podle politologů Kukiz oslovil zejména mladé lidi otrávené tradiční stranickou politikou. „Voliči jsou svobodní lidé, sami rozhodnou, pro koho budou hlasovat,“ řekl Kukiz a dal tak najevo, že před druhým kolem nepodpoří ani Dudu, ani Komorowského.

V prezidentských volbách propadli politici zastupující dvě stálice polské politické scény: Magdalena Ogórek, kandidátka Svazu demokratické levice získala 2,4 procenta hlasů a Adam Jarubas, kandidát lidovců, kteří vládnou spolu s Občanskou platformou, 1,6 procenta.

Podle odhadů přišlo hlasovat 49,4 procenta voličů, což je nejméně od roku 1989.

Podle ústavy má prezident v Polsku značné pravomoci. S vládou se podílí na tvorbě zahraniční a bezpečnostní politiky, může navrhovat a vetovat zákony, nebo je posílat k ústavnímu soudu. Prezident tak může značně znepříjemnit život vládě.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek