Orbán odmítl kritiku kvůli trestu smrti

20.05.2015
čtk

Maďarský premiér Viktor Orbán ve Štrasburku odmítl kritiku svých slov o možném znovuzavedení trestu smrti. Jeho země má podle něj právo o takových tématech mluvit.

Část europoslanců jeho postoj hájila, podle jiných ale Orbánova slova vzbuzují obavy a dojít by mohlo i k porušení základních hodnot, na kterých je vystavěna Evropská unie.

„Maďarsko nepodepsalo žádnou dohodu o tom, o čem můžeme či nemůžeme diskutovat. Já jsem nic takového nepodepsal,“ uvedl Orbán. „Nechci žít jako ve středověku, kdy byla určitá témata tabu. Myslím, že bychom měli mluvit o trestu smrti. Případná změna by ale měla odpovídat společným pravidlům zavedeným v EU i v Maďarsku,“ dodal.

„Váš názor je názor jednotlivce, to není nějaká boží pravda, my budeme bojovat za svobodu projevu,“ řekl na závěr svého vystoupení směrem k europoslancům.

Zrušení trestu smrti je podmínka pro členství

Místopředseda Evropské Komise Frans Timmermans na úvod debaty zdůraznil, že zrušení trestu smrti je podmínkou, kterou je potřeba splnit, aby se někdo mohl stát členem Rady Evropy a Evropské unie. „Znovuzavedení trestu smrti by bylo v rozporu se základními hodnotami EU,“ řekl s tím, že porušení těchto hodnot by vedlo k uplatnění článku 7 lisabonské smlouvy, který umožňuje uplatnit vůči zemi určité sankční mechanismy.

„Komise je připravena použít veškeré prostředky k tomu, aby bylo zajištěno, že Maďarsko bude dodržovat veškeré hodnoty EU,“ uzavřel místopředseda Evropské komise.

Vyjádření europoslanců k Orbánovi

Jak uvedl německý europoslanec Manfred Weber, znovuzavedení trestu smrti pro jeho frakci Evropské lidové strany (EPP) nepřipadá v úvahu. K Orbánovi se ale následně vyjádřil smířlivě a poděkoval mu za to, že potvrdil, že nic takového nemá v plánu. Gianni Pittella ze sociálnědemokratické frakce maďarského premiéra naopak kritizoval. Svými provokacemi prý jen veřejnost „svádí na jinou cestu od skutečných ekonomických a sociálních problémů, které v Maďarsku jsou“.

Jak doplnila nizozemská europoslankyně Sophia in’t Veldová z frakce ALDE, jestliže by některá země EU odhlasovala ve svém parlamentu zavedení trestu smrti, má právo to udělat, ale pak už nemůže být členem Evropské unie.

Zavedení trestu smrti požaduje hlavní soupeř Orbánovy strany na domácí scéně, krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik).

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek