V4 odmítla kvóty pro migranty

11.06.2015
čtk

Státy visegrádské čtyřky (V4) odmítají přerozdělování uprchlíků na základě kvót navržených Evropskou komisí. Přijímání migrantů by podle nich mělo fungovat na bázi dobrovolnosti.

Premiér Sobotka se sešel se zástupci Polska, Maďarska a Slovenska na okraj jednání summitu EU a zemí Latinské Ameriky a karibské oblasti (CELAC). Politici V4 koordinovali postoje v otázkách migrace před červnovým jednáním Evropské rady. Pozice chtějí ladit ještě příští pátek na setkání premiérů visegrádské čtyřky v Bratislavě.

Kvóty jsou proti dobrovolnosti

Už dnes se ale podle Sobotky země Visegrádu shodly na tom, že se Evropská komise „svým návrhem na zavedení kvót výrazně odchýlila od původního návrhu Evropské rady, který hovoří o dobrovolnosti z hlediska realokace a přesídlování“.

Důležité je podle V4 dobré fungování schengenského systému, na němž by se měly podílet všechny evropské země.

Odpor visegrádské čtyřky se podle českého premiéra týká obou plánů Evropské komise. První počítá s přesídlením 20.000 lidí ze zemí mimo EU s nárokem na mezinárodní ochranu v příštích dvou letech do členských států unie. Na Českou republiku by jich připadlo 525.

Druhý plán počítá s rozdělováním 40.000 migrantů pobývajících v Itálii a Řecku v příštích dvou letech. Týkalo by se to jen občanů Sýrie a Eritreje, u nichž je velká pravděpodobnost úspěšného vyřízení azylové žádosti.

Evropský výbor odmítl kvóty

Postoj českého premiéra podpořil i sněmovní evropský výbor, který odmítl kvóty jako nesystémový krok, který by mohl v konečném důsledku vést k narušení svobody pohybu v rámci schengenského prostoru. Uvádí to usnesení výboru, které poslanci přijali k návrhu Evropské komise na prozatímní opatření v oblasti mezinárodní ochrany ve prospěch Itálie a Řecka. Obdobně se výbor vyjádřil už dříve.

Výbor vládu vyzval, aby v orgánech EU usilovala o zablokování přijetí předmětného návrhu v předložené podobě. Poslanci podle svého usnesení zastávají názor, že hlavní pozornost při řešení migrační krize je třeba věnovat omezování jejích příčin a přijímání preventivních opatření.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek