Visegrád a Francie nechtějí kvóty

19.06.2015
čtk

Zástupci visegrádské čtyřky spolu s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem při jednání v Bratislavě odmítli přerozdělování uprchlíků v rámci EU na základě kvót. V4 je podle slovenského premiéra Roberta Fica ale připravena pomoci řešit migrační krizi na základě dobrovolnosti.

„Jsme připraveni hovořit o tom, jak pomoci lidem, kteří tuto pomoc potřebují. Dobrovolný přístup může být efektivnější a užitečnější než stanovení kvót,“ řekl Fico. Český premiér Bohuslav Sobotka před schůzkou řekl, že řešením stávajícího náporu migrantů v Evropské unii je dohoda s africkými státy o návratu uprchlíků, pokud nezískají azyl.

Proti povinným kvótám ohledně uprchlíků se postavil také Hollande. „Správný postup je, abychom měli globální politiku a solidaritu zemí na základě dobrovolnosti. Evropa musí v první řadě řešit důvody, které vedly k migraci. Ekonomická migrace by neměla být zahrnuta do mechanismu žádostí o azyl,“ řekl francouzský prezident.

Maďarský premiér Viktor Orbán uvedl, že EU se potýká s náporem zejména těch migrantů, kteří doufají ve zlepšení své životní úrovně. „Musíme rozlišovat mezi azylanty a hospodářskými migranty. Evropa stojí před problémem ekonomických migrantů. Povinné kvóty nejsou v souladu s evropskými hodnotami,“ řekl Orbán, jehož země čelí náporu několika desítek tisíc migrantů.

Premiér dodal, že nelegálním překročením státních hranic dochází k páchaní trestného činu a že „Maďarsko nepřipustí, aby někdo páchal trestný čin“. Budapešť se podle něj na své evropské partnery se žádostí o pomoc se zvládnutím náporu migrantů neobrátila.

Schůzka představitelů zemí visegrádské skupiny a francouzského prezidenta se uskutečnila na závěr ročního předsednictví Slovenska ve V4, které od července převezme Česká republika.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek